Republica Moldova va primi tot mai puține granturi. Explicațiile ministrei finanțelor
Republica Moldova va beneficia în viitor de tot mai puține granturi, oportunitățile de acest tip urmând a fi tot mai puține pentru țara noastră. Potrivit ministrei finanțelor, Veronica Sirețeanu, acest lucru se datorează faptului că în august 2022, țara noastră a fost promovată de la „țară în curs de dezvoltare” la un nivel mai înalt.
・ Cristian Bolotnicov
Noi nu mai suntem o țară africană. Ideea este că noi, la un anumit moment, în anul 2022, în august, am trecut într-un alt nivel de țări. Am devenit o țară din categorie mai emergentă așa, care are o dezvoltare mai accelerată, iar odată cu asta avem închise aproape toate fondurile de granturi care există la nivel mondial. Da, asta are un cost, pentru că pe de o parte devii o țară mai atractivă investițional, mai interesantă, ai o anumită maturitate, o altă imagine din punct de vedere a tranzacționării pe diferite burse internaționale pentru a atrage capital mai ieftin, dar automat ți se retrag acele privilegii, acele granturi din care era alimentat de fapt bugetul nostru.
Autor: Veronica Sirețeanu, ministra finanțelor
În cadrul emisiunii „Rezoomat”, ministra a afirmat că anul trecut a fost totuși o excepție, în care donatorii externi și partenerii de dezvoltare, cum ar fi Uniunea Europeană, SUA și Banca Mondială au oferit bani pentru ca țara noastră să depășească criza energetică, fiind vorba în multe cazuri despre granturi.
Totodată, Sirețeanu a mai afirmat că la moment, gradul de îndatorare al Republicii Moldova este de 43%, față de media și recomandarea europeană de 60%, afirmând totodată că banii împrumutați nu sunt folosiți pentru plata salariilor și pensiilor.
„Credeți că este rațional să folosim împrumuturi pentru această majorare, pentru majorarea pensiilor? Din punct de vedere economic este absolut irațional. Nu poți să împrumuți bani sau să iai acești bani din granturi, or noi nu avem, nu avem așa de multe granturi. (...) Noi la nivel de economie ne compensăm 70 - 80% din necesarul nostru, restul sunt bani care sunt împrumutați.
Autor: Veronica Sirețeanu, ministra finanțelor