Spitalul Regional Bălți: Perfuzia pentru sistemul moldovenesc de sănătate
Anunțată cu mult fast, construcția Spitalului Regional Bălți ar urma să fie cel mai grandios proiect din domeniul medical din următorii ani. Viitoarea instituție sanitară regională urmează să fie construită pe o suprafață de circa cinci hectare, chiar la intrarea în municipiul Bălți, și va putea acorda asistență necesară pentru 300 de mii de pacienți din nordul țării. Totodată, această construcție a stârnit mai multe semne de întrebare la care AGORA a încercat să afle răspunsul. Descoperiți din acest material cine va construi spitalul, dacă are sau nu legătură deputatul PAS Boris Marcoci cu această construcție, de unde va fi adus personalul medical, dar și cum a fost ales terenul pe care urmează să fie edificată construcția.
・ Cătălina Vudvud Grițco
Spitalul Regional Bălți a fost prezentat de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, drept „o instituție strategică”. La scurt timp, au fost demarate primele procese în vederea construcției. Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost susținut, în două lecturi în Parlament, cu votul a 74 de deputați.
La acest moment se cunoaște că noul spital va avea o suprafață estimativă de 38 mii metri pătrați, cu un număr total de 440 de paturi, iar beneficiari finali vor fi cetățenii din nordul a țării, care vor avea acces la servicii medicale calitative și sigure, cu echipamente de ultimă generație.
Terenul de cinci hectare, retras din circuitul agricol, este amplasat în extravilanul satului Corlăteni, raionul Râșcani, și se află în gestiunea Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”. Terenul a fost selectat în rezultatul unei analize realizate de către Ministerul Sănătății, reprezentanții administrației publice locale de comun cu experții internaționali contractați de către a Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).
Trebuie să precizăm că acest teren se află la circa 500 de metri de Spitalului Municipal Bălți.
La ședința Parlamentului din data de doi februarie 2023, deputații au aprobat ca terenul agricol de cinci hectare să fie retras din circuitul agricol și să treacă din proprietatea localității Corlăteni în gestiunea Ministerului Sănătății. De asemenea, în proiect se prevede transmiterea dreptului de administrare asupra acestui teren de la Agenția Proprietăți Publice către Ministerul Sănătății, aceasta fiind o condiționalitate a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru aprobarea împrumutului acordat Republicii Moldova pentru construcția Spitalului Regional Bălți.
„Concurență între spitalele de stat?”
În cadrul aceleiași ședințe, mai mulți parlamentari s-au arătat nedumeriți de necesitatea construcției Spitalului Regional Bălți. Pe de altă parte, secretarul de stat la Ministerul Sănătății în domeniul politicilor privind serviciile medicale integrate, Ion Prisăcaru, a încercat să explice deputaților importanța instituției medicale.
Deputatul din Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, dar și deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi, originar din municipiul Bălți, consideră că nu era oportună demararea noii construcții și nici terenul ales, în viziunea deputaților, nu ar fi o opțiune potrivită.
Noi avem la Bălți un Spital Republican, dacă nu greșesc, cea mai mare instituție cu profil medical de la noi din țară, chiar mai mare decât Spitalul Republican Chișinău. Care este necesitatea să fie construit un spital regional la Bălți?
Autor: Vasile Bolea
Alexandr Nesterovschi susține că nu ar fi fost cazul să fie ales un teren agricol, căruia să îi fie ulterior schimbată destinația. Parlamentarul sugerând pentru construcția spitalului alte două opțiuni, cum ar fi terenul pe care se află unitatea militară din centrul orașului Bălți sau chiar clădirea fostei maternități.
Argumentul invocat de către secretarul de stat la Ministerul Sănătății este că acest spital nu poate fi construit pe teritoriul orașului, mai ales în centrul Bălțiului, iar terenurile sugerate de către deputatul Nesterovschi ar fi prea mici.
De asemenea, potrivit lui Prisăcaru, clădirea Spitalului Republican din Bălți este construită după standarde învechite, sovietice, ceea ce, spune oficialul, nu corespunde deja tendințelor actuale de construcție a unui spital nou și modern.
De ce nu ar corespunde clădirea Spitalului Republican din Bălți
Ion Prisăcaru a declarat pentru AGORA că infrastructura prezentului spitalului nu permite instalarea echipamentelor medicale moderne, la fel, secretarul de stat anunță că repararea spitalului existent ar fi mult mai scumpă decât construcția Spitalului Regional Bălți.
Construcția unui nou edificiu spitalicesc este susținută și de către deputatul PAS originar din Bălți, Boris Marcoci. Totodată, deputatul a explicat și el de ce nu poate fi renovată clădirea Spitalului din Bălți.
Spitalul vechi nu poți să-l renovezi, am în vedere aripa care e acolo. Ea trebuie dărâmată, patru etaje, nu faci nimic cu dânsele. Toate podurile... a plouat atâta timp, acolo cresc deja copaci pe acoperiș, ele nu sunt bune, sunt deteriorate plitele de beton și trebuie să le demoleze.
Autor: Boris Marcoci
Marcoci spune că în prezent ar fi interzise construcția instituțiilor medicale multietajate și că post fi construite spitale doar cu maxim patru etaje.
La noi așa spital încă nu a fost construit. Dacă vorbim de anii 90 încoace, e primul spital de stat care va fi construit. Nu aș vrea eu, chiar dacă sunt de specialitate constructor, cineva local să-și pună la încercare mâinile într-un spital și să nu-l poate duce până la capăt.
Autor: Boris Marcoci
Unde se regăsește deputatul PAS în această ecuație?
Sursele AGORA comunică faptul că grație deputatului PAS acest nou spital ar urma să fie construit în capitala de nord a țării, iar Boris Marcoci ar fi fost și cel care a sugerat lotul de tren ales. De asemenea, construcția Spitalului Regional se regăsea și în programul electoral al lui Boris Marcoci în 2021, atunci când a candidat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al municipiului Bălți.
Program electoral
Program electoral
Mai mult ca atât, surse spun că tot Marcoci ar fi interesat să construiască spitalul, deputatul având o companiei de construcții pe care a fondat-o în urmă cu peste 20 de ani, compania „Marsharcon”.
Contactat telefonic de către AGORA, Marcoci a negat cu vehemență aceste insinuări.
Doamne ferește! Chiar să vrea compania mea - pe care nu o conduc acum - eu nici nu le permit să bage mâna acolo. Un spital de 42-43 de milioane numai construcția - el costă mai mult - cu tot cu aparataje el o să fie o sută și ceva de milioane, dar eu de construcție vorbesc, 42 de milioane, trebuie să pui 10 % garanție. Cine din Republica Moldova, o firmă de construcții, poate să pună garanție patru milioane de euro? Nimeni!”
Autor: Boris Marcoci
Și secretarul de stat al Ministerului Sănătății dă asigurări că spitalul va fi construit de o companie străină.
Mizăm pe faptul că vor participa companii internaționale la procedura de achiziție. Vom face apel către companii internaționale cu experiență în domeniu pentru a ne asigura că proiectul ales și proiectul avizat este dus până la capăt.
Autor: Ion Prisăcaru
În anul 2021, atunci când Boris Marcoci a ocupat fotoliul de deputat, a renunțat la administrarea companiei, având în prezent doar rol de fondator. „Marsharcon” ar depinde însă mult de cariera politică a deputatului, iar așa cum notează anticoruptie.md, firma a câștigat pe parcursul a 10 ani, începând cu anul 2011, contracte în valoare de peste 36 de milioane de lei.
Cel mai mare contract, conform datelor furnizate de portalul Agenției Achiziții Publice, a fost obținut în mai 2020 de la Primăria Bălți – 12,7 milioane de lei pentru „reparația capitală a carosabilului din strada Conev. În 2016, anul în care Marcoci se desparte de PLDM, încep să cadă vertiginos și câștigurile firmei. Anii 2017, 2018 au fost dintre cei mai complicați și incerți nu numai pentru deputat, dar și pentru companie. Odată cu alăturarea la echipa Blocului ACUM, în 2019, veniturile o iau iarăși în sus.
De când Boris Marcoci a fost ales deputat, „Marsharcon” a semnat două contracte cu instituții publice. Unul – în 2021, cu Primăria Comunei Pelinia, iar al doilea în 2022, cu Președintele Raionului Glodeni. În urma semnării celui de-al doilea contract, Societatea cu Răspundere Limitată Marsharcon a fost selectată să gestioneze 6.423.419 de lei.
Problema nr. 1 - asigurarea cu cadre medicale
În toată epopeea construcției clădirii, cea mai importantă întrebare este cine va activa în acest nou spital. Lipsa specialiștilor în diverse domenii este o adevărate dramă pentru moldoveni, dar mai ales în sistemul medical. Sanatateinfo.md notează că exodul specialiștilor este continuu, în timp ce interesul tinerilor pentru ofertele de muncă propuse în țara este minim.
Țara noastră duce lipsă de aproape o mie de medici și peste o mie de asistenți medicali. Criza de medici a crescut în ultimii trei ani de la 672 specialiști lipsă în anul 2020, la 946 de locuri libere în anul 2022. Printre cele mai afectate specialități rămân a fi anestezie și terapie intensivă – 206 locuri vacante, dintre care 139 în instituții municipale și republicane. Sistemul mai duce lipsă de 216 medici de familie și 73 de radiologi și imagiști. Lista este completată cu oferte pentru medici de urgență, neurologi, infecționiști, chirurgi, pediatri și de laborator.
Chiar dacă remunerarea salarială a medicilor aproape că s-au dublat pe durata pandemiei, acest fapt nu au oprit migrația tinerilor specialiști din instituțiile medicale.
Ion Prisăcaru menționează că asigurarea cu cadre medicale, într-adevăr, este unul dintre cele mai importante probleme atunci când se vorbește de funcționalitatea unui spital nou, iar în acest sens Ministerul Sănătății, în conlucrare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, deja a identificat resurse pentru a instrui medicii începând chiar cu acest an, pentru a pregăti cadrele medicale necesare care vor activa în noul Spital Regional Bălți la momentul deschiderii.
Prisăcaru mizează că toți tinerii din nordul țării, care aleg să studieze medicina, vor reveni ulterior la locul de baștină și vor dori să activeze în noul spital de la Bălți.
Eu vă asigur că, la ce condiții și utilaje vor fi în acest spital, medicii vor visa să lucreze acolo.
Autor: Ion Prisăcaru
„Spitalul actual rămâne funcțional”
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății în domeniul politicilor privind serviciile medicale integrate, Ion Prisăcaru, a reiterat pentru AGORA că spitalul actual din Bălți va rămâne funcțional, inclusiv odată ce Spitalul Regional Bălți va fi deschis.
Serviciile vor fi complet diferite. Când vorbim de un Spital Regional, ne referim la servicii de înaltă performanță, în primul rând de diagnostic, dar și de tratament chirurgical, și aici vorbim de neurochirurgie, cardiochirurgie, oncologie, chirurgie minim invazivă, protezări, terapii intensive de un nivel înalt, iar în Spitalul Clinic Bălți vor fi dezvoltate serviciile de reabilitare, dar și de acordare a ajutorului medical persoanelor care necesită îngrijiri de lungă durată.
Autor: Ion Prisăcaru
Prisăcaru asigură că scopul principal al construcției este descentralizarea serviciilor medicale din Chișinău.
Am încercat să obținem o reacție și de la Gheorghe Brînza, directorul Spitalului Clinic Bălți, pentru a afla ce crede despre construcția noului spital și ce impact ar putea avea noua instituție medicală asupra spitalului pe care îl conduce. Brînza a refuzat să se expună, justificând că ar fi ocupat, acesta a enunțat doar că: „Spitalul Regional e bine să fie”.
Conform secretarului de stat, până la sfârșitul anului curent vom avem negociat și încheiat acordul de finanțare pentru construcția Spitalului Regional Bălți de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar lucrările de construcție a Spitalului Regional Bălți ar putea începe în anul 2024.
Spitalul Regional Bălți ar urma să fie construit în următorii 3-4 ani, ulterior, un asemenea spital va fi construit și la Cahul.
Mulțumim că ai dedicat timp pentru a citi acest articol. L-am scris pentru că ne dorim să scoatem la suprafață lucruri care ne afectează pe toți și pe care alții le-ar vrea ascunse. În toți anii de când existăm, am crescut și ne-am dezvoltat în afara oricărei protecții a vreunui partid politic sau politician, deoarece credem că mass-media trebuie să fie liberă și independentă, iar acestea nu sunt doar cuvinte - sunt lucruri concrete pentru noi, oamenii care, zi de zi, își fac munca de jurnaliști. Lucruri ce reprezintă toate eforturile pe care le depunem, pentru a rămâne o voce auzită pe piața media din țară, și toate proiectele pe care le punem pe roate, pentru a contribui la transformarea Moldovei într-o țară în care mass-media și protecția politicienilor vor fi două fenomene care niciodată nu se intersectează. Pentru asta, avem nevoie și de tine. Investește în dezvoltarea redacției AGORA pentru ca să facem și mai mult presei independente. Devino membru https://agora.md/membership