Tauber, Plahotniuc, Șor și Cavcaliuc, printre primele persoane sancționate de UE pentru tentativele de destabilizare a R. Moldova

Deputata Marina Tauber, oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc sunt printre primele persoane sancționat de Uniunea Europeană pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia finală a fost luată marți, 30 mai, de Consiliul Uniunii Europene, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României și va intra în vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


30 mai 2023, 15:57Cristian Bolotnicov

Tauber, Plahotniuc, Șor și Cavcaliuc, printre primele persoane sancționate de UE pentru tentativele de destabilizare a R. Moldova

Pachetul adoptat pe 30 mai cuprinde cinci persoane listate în baza regimului de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, precum și două persoane listate în baza regimului de măsuri restrictive pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, acestea din urmă fiind în strânsă conexiune cu acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova.

Aprobarea listărilor constituie un pas important în sancționarea celor responsabili de acțiuni destabilizatoare, iar decizia are o importanță deosebită în contextul regional actual marcat de consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de presiunile hibride, ample și sistematice la adresa Republicii Moldova, care includ ingerințe în procesele politice interne și tentative de subminare a ordinii constituționale. România are un interes major în implementarea acestui regim de sancțiuni și a listărilor de persoane în baza acestuia, din considerente care privesc inclusiv asigurarea securității, rezilienței și stabilității în Vecinătatea Estică în ansamblul său, fiind, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor ei. România rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și continuăm să sprijinim activ ancorarea sa fermă și ireversibilă în valorile democrației și statului de drept.

Autor: Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu

Publicitate

Precizăm că potrivit deciziei Consiliului UE, au fost sancționate următoarele persoane: Ilan Șor, Igor Chaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc. Totodată, în baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova au fost sancționați Aleksandr Kalinin și Grigore Caramalac, transmite G4media.ro.

Consiliul Uniunii Europene a decis că persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova și amenință suveranitatea și independența țării noastre, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului vor fi sancționate. Astfel, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal