EDITORIAL | Între dileme morale și dileme lingvistice

Cuvinte pe care le acceptăm la interpreți locali, la scriitori, la standupper-i, la bloggeri - cuvinte care ne amuză, ne trezesc emoții, ne ating, pe care le repetăm și le îngânăm, brusc devin inacceptabile pe un site media. Trebuie mass-media să fie mai catolică decât Papa de la Roma?

31 mai 2023, 19:25Diana Guja

EDITORIAL | Între dileme morale și dileme lingvistice

Textele lui Viorel Mardare, apărute blogul său și în revista VIP Magazin, au fost aplaudate. În timpul vieții lui și acum, la câțiva ani de când regizorul a plecat. De puțin timp, Editura Cartier a scos și o carte (unde găsiți inclusiv acel citat despre tricouri) în care au fost adunate o selecție importantă de texte, scrise de Viorel Mardare, în forma lor originală. Cu toate acestea, utilizarea unui cuvânt licențios în titlul textului despre tricoul „Bdysh!” din colecția dedicată regizorului Viorel Mardare a ridicat un val de indignare printre cititorii noștri.

Cert, una din misiunile mass-media este să educe, dar mass-media are și altă misiune: să fie autentică, să meargă pe urmele oamenilor, să permită diversitatea vocilor și să ofere platformă chiar și pentru cei cu o exprimare mai puțin ortodoxă.

Trăim într-o lume de oameni vii, care folosesc un limbaj viu, plin cu de toate - de cuvinte obscene, expresii tari și uneori deranjante. Le folosim pentru a reda emoții, a împărtăși sentimente și a exprima opinii. De-a lungul zilei, filtrăm un flux verbal imens ca să rămânem cu esențialul, punând mai presus de toate sinceritatea exprimării, cea care aduce valoare actului de comunicare. 

În mass-media este întotdeauna spațiu și de ceva mai mult, decât doar de informare prin cuvinte neutre, sobre și la „locul lor”. Vrem să credem că mass-media lasă loc și pentru curaj, creativitate, pentru acte care pot părea nebunești și pentru libertatea de a testa, chiar și cu riscul de a greși. Și dacă uneori aceasta presupune să scrii un cuvânt obscen, citat din textul unui om care a fost cunoscut anume prin vocabularul său fără menajamente, tăios și plin de toate nuanțele, atunci o facem și ne asumăm. 

Cuvintele obscene nu fac parte din limbajul pe care îl are ca standard AGORA, deși trebuie să recunoaștem că uneori e greu să te abții de la el, scriind despre situația politică din țară. Folosind, însă, cuvântul „pizdos” în titlul știrii dedicate lui Viorel Mardare am vrut să rămânem fideli stilului său direct și curajos în exprimare.

Să fii cuminte e o virtute. Să îndrăznești să fii autentic e putere. Presa trebuie să fie incisivă și incomodă, chiar și cu riscul de a deranja. Asta te face liber și puternic.

Părerile în redacție sunt împărțite. Am avut o discuție lungă, în timpul căreia fiecare a vorbit în voie despre cum s-a simțit în raport cu acel cuvânt. Exprimarea liberă a opiniilor e un mușchi ce trebuie antrenat zilnic.

Dezghiocăm evenimente și fenomene, punem întrebări, unele incomode, altele dureroase, chestionăm tradițiile și nu credem pe cuvânt. Gândirea critică este pâinea noastră. Ajută-ne să o aducem pe mesele cât mai multor oameni, investește în AGORA ca să avem combustibil pentru cuptorul ideilor care să schimbe țara în care trăim. Devino membru https://agora.md/membership.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal