UE a adoptat în timp record sancțiunile împotriva celor care încearcă destabilizarea R. Moldova grație insistențelor României, susține Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că elaborarea și adoptarea mecanismului de sancționare de către UE a celor care încearcă destabilizarea R. Moldova a fost aprobat în timp record grație insistențelor României.

31 mai 2023, 20:23Cristian Bolotnicov

UE a adoptat în timp record sancțiunile împotriva celor care încearcă destabilizarea R. Moldova grație insistențelor României, susține Maia Sandu
Să vă dau un exemplu curent – cel cu impunerea sancțiunilor împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Este un exemplu pe care nu l-am mai văzut în Uniunea Europeană, pentru că atunci când România a venit și a făcut această propunere să se creeze un mecanism de sancționare a celor care destabilizează R. Moldova eu m-am gândit că asta o să ia vreo doi ani pentru că știu cât durează procedurile în UE, acum eu sunt uimită că s-a reușit în două luni de la momentul în care s-a făcut propunerea să se aprobe un mecanism de sancționare. Asta vorbește și despre insistența României și despre faptul că mecanismul a fost pregătit foarte bine și vorbește și despre o transformare la nivelul instituțiilor europene când un asemenea mecanism a fost aprobat atât de rapid.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, șefa statului a afirmat că adoptarea acestui mecanism de sancțiuni al UE, reprezintă o dovadă clară a faptului că relațiile dintre Chișinău și București se află la cel mai înalt nivel.

Publicitate
E clar și de ce a fost adoptat atât de rapid. Pentru că ia doi ani de zile aici destabilizarea produce efecte și daune majore procesului democratic. Dar, în același timp, faptul că România a venit cu propunerea și că a reușit să insiste și să se aprobe așa repede este foarte și foarte util.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Amintim că la 30 mai, deputata Marina Tauber, oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc sunt printre primele persoane sancționat de Uniunea Europeană pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia finală a fost luată marți, 30 mai, de Consiliul Uniunii Europene, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României și va intra în vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal