UE a oferit un nou lot de echipamente pentru Armata Națională. Ce include

UE a oferit un nou lot de echipamente pentru Armata Națională. Ce include

Uniunea Europeană a oferit un nou lot de echipamente pentru Armata Națională, fiind vorba de costume pentru geniști, echipamente medicale, aparate pentru ultrasonografie, truse de protecție individuală și kituri chirurgicale. La ceremonia de transmitere a echipamentelor a fost prezent Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Cristian Bolotnicov

În cadrul evenimentului, ministrul apărării, Anatolie Nostaîi a precizat că echipamentele care au ajuns astăzi la Chișinău fac parte din pachetul de asistență de șapte milioane de euro, aprobat de UE în 2021. Acestea sunt destinate pentru subunitățile de geniu și structurile medicale din cadrul Armatei Naționale.

Acestea sunt primele livrări de bunuri în contextul proiectelor menționate. Până la finele anului urmează să fie recepționate și alte echipamente precum: ambulanțe, roboți de deminare, vehicule și echipamente medicale. Menționez că toate bunurile vor veni la pachet cu serviciu de instruire pentru utilizarea acestora. Acest lot este doar o mică parte din volumul de asistență recepționat prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Celelalte 80 de milioane de euro din acest pachet de suport vor fi alocate pentru achiziționarea echipamentelor de logistică, comunicații și informatică. De asemene, asistența va fi direcționată spre achiziționarea echipamentelor de radiolocație, ceea ce va contribui la sporirea capacităților de supraveghere a spațiului aerian național. Procesul de achiziție și livrare este unul complex și în acest sens au fost semnate deja peste 30 de contracte.

Autor: Anatolie Nosatîi, ministru al apărării

Publicitate

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a apreciat eforturile autorităților de a face față provocărilor de securitate din regiune și a menționat că suportul UE va fi direcționat în funcție de necesități. Oficialul european a precizat că lotul de echipamente ajuns astăzi la Chișinău face parte din suportul de 87 mln oferit de UE Republicii Moldova. De asemenea, a precizat că în scurt timp țara noastră va primi un radar de supraveghere aeriană.

M-ați întrebat anterior cum putem să protejăm cerul deasupra țării dumneavoastră. Iată prin intermediul acestui radar de supraveghere, care este atât de necesar, vom reuși să consolidăm capacitățile de securitate aeriană ale Republicii Moldova. Acest sprijin va servi pentru modernizare sectorului de apărare al Republicii Moldova și este parte a misiunii civile inaugurate astăzi. Echipamentele vor contribui la eforturile de consolidare a păcii. Ajutându-vă să deveniți mai puternici voi, noi ajutăm Europa să devină mai puternică și mai sigură.

Autor: Josep Borrell, Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe

Amintim că în anul curent, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a aprobat un nou pachet de asistență în valoare de 40 de milioane de euro, care e destinat consolidării capacităților de apărare a țării noastre.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal