Cele mai importante declarații ale președintelui Zelenski, din conferința de la Bulboaca. Facem sinteza

Cele mai importante declarații ale președintelui Zelenski, din conferința de la Bulboaca. Facem sinteza

În jurul orei 18:00, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ieșit în fața jurnaliștilor de la Summitul EPC 2023 de la Bulboaca. Liderul statului vecin a ținut o conferință de presă de aproape o oră în care a răspuns la întrebări despre NATO, sistemul PATRIOT, conflictul transnistrean din Republica Moldova și alte subiecte. În această știre, rezumăm cele mai importante declarații ale lui Zelenski.

Felicia Nedzelschi

Notă: Știrea se actualizează pe măsura apariției declarațiilor.

„Avem nevoie de avioane pentru a apăra spațiul aerian al Ucrainei. Nu avem astăzi avioane militare avansate, de aceea avem nevoie de ele. Cred că partenerii ne-au auzit. Cu unii am vorbit, pe alții i-am presat să ne audă”

„E important să avem nevoie de PATRIOT. Ele au demonstrat lumii cum operează și doboară orice tip de rachetă ale Rusiei. Astăzi vorbim despre construirea unui Sky Shield, un scut de defensivă aeriană pentru întreg continentul european”.

„E important să construim acest scut aerian pentru întregul continent, dar vom începe cu țara noastră, pentru că avem război. De aceea avem nevoie de mai multe sisteme PATRIOT și de o coaliție care pot livra echipamente similare”.

„Trebuie să facem tot posibilul ca Ucraina să se apropie cu măcar un pas spre alianța NATO”.

„Cred că atunci când vorbim despre stabilirea unor coaliții, e vorba de securitate și pentru țările vecine, cele care împărtășesc același viitor în UE. Ucraina va face tot posibilul să susțină Moldova. Au fost mai mulți pași pe care i-am făcut spre UE și ele sunt împărțite și cu oamenii Moldovei. Sunt țări diferite țări, dar sunt sigur că Maia Sandu a ales pașii potriviți”.

„Atunci când vorbim de coaliții de securitate de tipul PATRIOT, trebuie să înțelegem că orice rachete lansate spre noi pot ateriza în țările vecine, precum Moldova, Belarus, Polonia. Noi înțelegem că toți trebuie să fie interesați de securitatea ucraineană, pentru că de ea depinde securitatea tuturor”.

Toți avem nevoie de o societate moldovenească unită, o țară unită. Vă urăm toată pacea din lume. Fără bombe, fără rachete, fără arme, fără moarte pe teritoriul vostru. O să facem tot posibilul ca să vă protejăm și o să vă oferim tot suportul necesar. Nu ține de fantezie, vă dau un exemplu. „Partenerii niciodată nu se vor uni“, „niciodată nu vom primi ajutor cu artilerie“ dar am făcut-o. Avem o Europă unită. De aceea nu doar sper, dar sunt sigur că după ce vom câștiga, și sunt sigur că vom câștiga, voi veți avea o țară unită, fără rachete și fără Rusia.

Autor: Volodimir Zelenski

Publicitate

„Putem avea o discuție de câteva ore despre ce ar înseamna pacea și cu cine ar trebui să aibă loc. Cine sunt garanții securității? NATO este un asemenea garant. Ce este „nu NATO?“ Acum vorbim cu țări precum SUA sau alții care vorbesc despre pachete de securitate și se bazează pe garanții de care avem noi nevoie. Noi avem acest război și plătim pentru el cu viețile noastre. De ce avem nevoie de aceste garanții? Pentru că nu suntem în NATO; altfel Rusia nu ne-ar ataca. NU cred că pot veni cu vreun exemplu despre ce membru al NATO a fost atacat de Rusia. Să ne imaginăm că sunteți din Germania și s-ar gândi să ne dea garanții de securitate. Trebuie să înțelegem care și dacă nu NATO, atunci ce? Atunci cine? Am avut memorandumul de la Budapesta. Am avut lideri de vază care ne-au promise ceva, am dat armele noastre nucleare, le-am dat rușilor și… am ajuns astăzi aici”.

„Astăzi Ucraina și-a pierdut teritorii - temporar - dar le-a pierdut. Sunt oare garanții de securitate de alt fel decât NATO? Ne-am dori să avem anume aceste garanții de la ei. Avem nevoie de garanții până când Ucraina va deveni membru al NATO”.

Vreau să vă întreb: voi vedeți vreun viitor în formatul 5+2? De ce să vorbim despre un proiect care nu mai are sens? Cred că trebuie să vorbim din perspectiva unei țări de succes, unei țări victorioase în război. Atunci vom avea o poziție comună cu Moldova, în privința integrității ei. Nu cred că avem nevoie de ajutorul altor parteneri decât poate România sau altcineva, poate vom discuta împreună. Poate Moldova va dori alți aliați, dar Ucraina cu siguranță va fi unul din actorii principali în acele discuții.

Autor: Volodimir Zelenski

„Cât despre ce vom face cu acele trupe rusești? Ei pot să plece, să-și păstreze viețile. Nu o să le chem un taxi, dar o să găsim o modalitate pentru ei să plece”.

„Astăzi am vorbit nu doar cu președinta, dar și prim-ministrul Moldovei. Am solicitat aceste întâlniri și vorbim despre proiecte energetice comune, în special energia nucleară. Al nostru vrea să vorbească despre energie regenerabilă. Avem deja idei și totul depinde de dorința de a le implementa”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal