Ziua cea mare. Tot ce trebuie să știi despre Summitul CPE care urmează să aibă loc la Bulboaca

Ziua cea mare. Tot ce trebuie să știi despre Summitul CPE care urmează să aibă loc la Bulboaca

Astăzi, 1 iunie, la Bulboaca are loc cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene (CPE), o inițiativă politică a președintelui francez, Emanuel Macron. La evenimentul de la Castelul Mimi se vor întâlni peste 45 de lideri europeni. 20 de delegații au ajuns deja la Chișinău pe parcursul zilei de 31 mai, printre primii oficiali europeni care au venit în țară se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă Joseph Borell. AGORA a adunat în acest articol tot ce trebuie să cunoașteți despre acest Summit la această oră.

Baciu Ana

Rute alternative și traseele transportului public

În perioada Summitului circulația transportului public va fi reorganizată sau sistată pe străzile capitalei, dar și suburbii în urma recomandărilor structurilor de stat. De asemenea, autoritățile au pus la dispoziția cetățenilor hărțile cu traseele alternative de circulație în perioada Summitului Comunității Politice Europene.  

Vezi AICI cum va circula transportul public în capitală.

Autoritățile naționale reiterează că, pe 1 iunie - ziua desfășurării Summitului CPE, traficul pe unele porțiuni de drum din capitală va fi restricționat. În acest sens, autoritățile recomandă rute alternative de deplasare a autoturismelor prin municipiul Chișinău și zonele limitrofe.

Link hărți: http://rutealternativesummit1iunie.stellarsolutions.md/ 

Este important să știi și: Cetățenilor li se recomandă să poarte cu ei documente de identitate: Precizări privind măsurile de securitate, pentru Summitul CPE

Publicitate

Agenda evenimentului

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a declarat că jumătate din delegațiile invitate au ajuns în Republica Moldova pe parcursul zilei de 31 mai, iar cealaltă jumătate va veni în prima jumătate a zilei de joi 1 iunie. Summitul propriu-zis va începe la ora 10:30 și se va finaliza aproximativ în jurul orei 19.

„Agenda Summitului va include mai multe componente, va începe cu o sesiune plenară în care lideri vor avea ocazia să exprime poziția statelor lor pe anumite domenii de interes, ulterior liderii se vor separa în grupuri de lucru unde vor discuta mai multe subiecte, ce țin de pacea și securitatea pe continentul european, energia și tranziția climatică și modalitățile de a facilita și a integra mai bine continentul european prin intermediul unor proiecte de conectivitate. Ulterior în cadrul Summitului vor fi create și vor fi oferite mai multe spații atât de timp cânt și fizice pentru întâlniri și întrevederi bilaterale. Și tot în jurul acestui Summit vor avea loc mai multe acțiuni și anunțuri legate nemijlocit de Republica Moldova”, a spus Nicu Popescu.

Vezi și: De la fațade zugrăvite la oameni arestați. Cum s-au pregătit alte state de summituri


Delicii culinare pentru oaspeții europeni

Sarmalele, mămăliga, brânză cu smântână și tocănița de vinete sunt câteva din felurile de mâncare tradiționale moldovenești care vor fi servite oaspeților europeni la Summitul CPE din 1 iunie. Totuși, echipa de bucătari au experimentat și combinații culinare mai deosebite. Pe masa liderilor politici se va regăsi și „exponate cu încărcătură istorică”. Țelina și morcovul va lua forma Coloanei Infinitului de Brâncuși.

Cât despre desert, cunoaștem că oficialii europeni care vin la Summitul Comunității Politice Europene vor face cunoștință cu cultura gastronomică a țării noastre. Baba neagră este desertul tradițional moldovenesc cu care vor fi serviți liderii Uniunii Europene.

Este interesant și: Teleradio-Moldova a închiriat camere și echipamente din România pentru a transmite în direct Summitul CPE

Reacții din est

Cu o zi înainte de începutul Summitului Comunității Politice Europene (CPE) au venit primele reacții de la Moscova. Reprezentantul permanent interimar al Rusiei în UE, Kiril Logvinov a declarat că liderii europeni vor încerca din nou să „creeze o coaliție antirusească și de a convinge alte țări să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei”.

CITEȘTE ȘI: Pregătirile pentru Summitul CPE sunt pe ultima sută de metri. Detalii de la Bulboaca

Context

În perioada 1-2 iunie, în Republica Moldova urmează să aibă loc cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene.

Summitul inaugural al CPE a fost găzduit de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene, iar la eveniment au fost prezenți 44 de șefi de state și de guverne - liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, dar și ai altor 17 state.

CPE reprezintă o platformă de dialog politic și cooperare dintre țările UE și cele din afara spațiului comunitar, o inițiativă lansată de președintele francez Emanuel Macron.

Precizăm că AGORA a creat o rubrică dedicată Summitului CPE, unde puteți găsi cele mai importante informații despre eveniment.


Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal