Canada anunță lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Sunt vizate șapte persoane și un partid politic

Guvernul Canadei a anunțat astăzi lista celor sancționați pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat emis de autoritățile canadiene, acestea vizează oligarhi, parlamentari și un partid politic care are legături cu Federația Rusă.

2 iunie 2023, 14:26Cristian Bolotnicov

Canada anunță lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Sunt vizate șapte persoane și un partid politic

Astfel, potrivit sursei, pe lista de sancțiuni au fost incluși oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor,actuala parlamentară Marina Tauber  alături de foștii deputați Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon și Constantin Botnari. Totodată, în listă a fost inclus și liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc.

Pe lista de sancțiuni a fost inclus și Partidul Politic „Șor”.

Anunțul de astăzi marchează prima dată când Canada sancționează colaboratorii ruși din Republica Moldova în conformitate cu noile reglementări, în urma unui angajament luat de premierul Justin Trudeau în timpul vizitei președintelui moldovean Maia Sandu în Canada în mai 2023. Aceste sancțiuni țintite vor servi la subminarea capacității Rusiei de a-și continua invazia nejustificată a Ucrainei prin intermediul Moldovei, la contracararea eforturilor de destabilizare a Rusiei în regiune și la sprijinirea guvernului ales în mod democratic al Moldovei.

Autor: Comunicat al Guvernului canadian

Publicitate

Sursa afirmă că aceste sancțiuni vor slăbi eforturile Rusiei de a împiedica Guvernul R. Moldova să își exercite suveranitatea deplină asupra teritoriului său. În același timp, prin aceste acțiuni, Canada își reafirmă sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a-și recăpăta teritoriul și de a pune capăt războiului pornit de Kremlin.

Canada va continua să colaboreze cu partenerii săi internaționali pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ilegale și nejustificate ale Rusiei la adresa suveranității sale și pentru a-și proteja cetățenii de regimul rus opresiv. Vom fi întotdeauna alături de poporul Ucrainei și al Republicii Moldova.

Autor: Mélanie Joly, Ministra Afacerilor Externe a Canadei

Ce presupun aceste sancțiuni?

Potrivit legislației canadiene, sancțiunile anunțate impun o interdicție de tranzacționare, o înghețare efectivă a activelor, pentru persoanele enumerate. În baza sancțiunilor se interzice oricărei persoane din Canada și oricărui cetățean canadian din afara Canadei să:

participe în tranzacționarea de bunuri, indiferent unde se află, care sunt deținute, deținute sau controlate de o persoană înscrisă pe listă sau de o persoană care acționează în numele unei persoane înscrise pe listă;

de a încheia sau de a facilita orice tranzacție legată de o tranzacție interzisă de aceste regulamente;

furnizarea de servicii financiare sau servicii conexe în legătură cu o tranzacție interzisă prin prezentul regulament;

punerea la dispoziția unei persoane incluse pe listă sau a unei persoane care acționează în numele unei persoane incluse pe listă a oricăror bunuri, indiferent unde se află acestea; și

furnizarea de servicii financiare sau alte servicii conexe unei persoane incluse pe listă sau în beneficiul acesteia.

Este, de asemenea, interzis să provoace, să faciliteze sau să asiste la activități interzise.


Anterior, la 1 iunie, Canada a anunțat că îi va sancționa pe oligarhii ruși care încearcă să se amestece în treburile interne ale R. Moldova. 

Amintim că la 30 mai, deputata Marina Tauber, oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc sunt printre primele persoane sancționat de Uniunea Europeană pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia finală a fost luată marți, 30 mai, de Consiliul Uniunii Europene, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României și va intra în vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal