Eurodeputatul care a promovat inițiativa ce a dus la sancționarea oligarhilor Șor și Plahotniuc: Lucrăm la directiva de confiscare a averilor

Lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova ar putea fi extinsă iar în prezent se lucrează și asupra unei directive care ar permite inclusiv confiscarea averilor. Declarația aparține eurodeputatului român, membru al grupului Renew, Vlad Gheorghe.

2 iunie 2023, 20:37Cristian Bolotnicov

Eurodeputatul care a promovat inițiativa ce a dus la sancționarea oligarhilor Șor și Plahotniuc: Lucrăm la directiva de confiscare a averilor
Sigur că este posibilă extinderea listei sau chiar noi sancțiuni – în ceea ce privește Rusia, de exemplu, suntem la al unsprezecelea pachet de sancțiuni și cu siguranță nu va fi ultimul.

Autor: Vlad Gheorghe, europarlamentar român

Într-un interviu acordat pentru AGORA, europarlamentarul român susține că a solicitat instituirea unor sancțiuni pentru oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc încă din luna decembrie 2022, fiind adoptate într-un final la data de 30 mai curent și publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Publicitate
Sancțiunile au fost decise procedural în cadrul Consiliului, însă solicitarea mea și discuția despre aceste sancțiuni au apărut cu ceva timp în urmă. Nu este în afara procedurii normale această decizie și deși este o decizie luată rapid, dat fiind contextul în care ne aflăm consider că am fi putut avea această decizie chiar și mai devreme. Categoric este un progres și constituie încă un semn clar care arată hotărârea tuturor liderilor europeni de a sprijini Moldova pe drumul ei către casă, în UE. Sancțiunile sunt o măsură fermă pe care Uniunea o are la îndemână pentru a răspunde atacurilor din partea acestor oligarhi, care își folosesc averile – de cele mai multe ori, obținute ilegal, cum este și cazul lui Șor și Plahotniuc – pentru propagandă în favoarea Rusiei, pentru fake news, acțiuni detsabilizatoare precum protestele plătite etc. Sancțiunile sunt semnul că UE nu tolerează astfel de amenințări la securitatea sa și a țărilor candidate, cum este Moldova.

Autor: Vlad Gheorghe, europarlamentar român

Membrul Parlamentului European afirmă că se lucrează de mai multe luni și la o directivă care ar permite confiscarea averilor. O asemenea inițiativă ar urma să se răsfrângă nu doar asupra oligarhilor care au legături cu Moscova dar și asupra altor categorii de infractori care comit infracțiuni pe teritoriul Uniunii Europene.

De luni bune lucrăm la Directiva de confiscare a averilor și da, aceasta nu se referă doar la oligarhi cu legături cu Moscova, ci la numeroase categorii de infractori care comit infracțiunile pe teritoriul UE. Sancțiunile nu sunt luate împotriva unor persoane pentru că acestea dețin bunuri sau proprietăți, c pentru că respectivele persoane comit acte împotriva principiilor, valorilor, legislației UE și constituie deci un pericol la adresa construcției comune europene și a fiecărui stat membru și candidat în parte.

Autor: Vlad Gheorghe, europarlamentar român

Cu toate acestea, eurodeputatul susține că există o problemă în ceea ce ține de aplicarea sancțiunilor pe teritoriul Uniunii Europene, or unele state membre, precum Ungaria și Austria, au afirmat inclusiv public că vor permite persoanelor sancționate din Rusia să intre pe teritoriul lor, fiind vorba inclusiv de președintele rus, Vladimir Putin. Cu toate acestea, o asemenea opoziție, întâmpinată în cazul Rusiei, nu a fost valabilă pentru Republica Moldova, or deciziile luate în privința oligarhilor moldoveni cu legături la Moscova au fost adoptate fără obstacole.

Există și problema statelor membre care nu aplică în totalitate sau cu îndeajuns de multă fermitate sancțiunile și lucrăm inclusiv ca acest lucru să nu mai fie posibil, să fie taxată această sustragere de la aplicarea sancțiunilor. Când ai însă guverne precum cel condus de Viktor Orban care declară public că nu îl va aresta pe Vladimir Putin pe teritoriul Ungariei sau precum cabinetul austriac al lui Nehammer care permite sancționaților ruși să participe la evenimente este clar că nu există o unanimitate în ceea ce privește sancțiunile, de aceea este îmbucurător că în cazul Rep Moldova decizia a fost luată relativ rapid și fără opoziție.

Autor: Vlad Gheorghe, europarlamentar român

AGORA amintește că Guvernul Canadei a anunțat la 2 iunie lista celor sancționați pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat emis de autoritățile canadiene, acestea vizează oligarhi, parlamentari și un partid politic care are legături cu Federația Rusă.

Detalii, aici: Canada anunță lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Sunt vizate șapte persoane și un partid politic

Pe lista de sancțiuni au fost incluși oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, actuala parlamentară Marina Tauber alături de foștii deputați Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon și Constantin Botnari. Totodată, în listă a fost inclus și liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc. Pe lista de sancțiuni a fost inclus și Partidul Politic „Șor”.

Sursa afirmă că aceste sancțiuni vor slăbi eforturile Rusiei de a împiedica Guvernul R. Moldova să își exercite suveranitatea deplină asupra teritoriului său. În același timp, prin aceste acțiuni, Canada își reafirmă sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a-și recăpăta teritoriul și de a pune capăt războiului pornit de Kremlin.

Amintim că la 30 mai, deputata Marina Tauber, oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc sunt printre primele persoane sancționat de Uniunea Europeană pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia finală a fost luată marți, 30 mai, de Consiliul Uniunii Europene, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României și va intra în vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal