Moldovenii folosesc tot mai des cardul bancar. În primul trimestru al anului plățile au ajuns la 53 de miliarde de lei

Moldovenii folosesc tot mai des cardul bancar. În primul trimestru al anului plățile au ajuns la 53 de miliarde de lei

În primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul au ajuns la 53 de miliarde de lei. Cu 16,7 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, când plățile efectuate cu cardul au ajuns la 36,3 miliarde de lei. „După pandemie, în Republica Moldova, plățile cu cardul și comerțul online au cunoscut cea mai rapidă creștere”, a declarat Veaceslav Ioniță,

expert în politici economice al Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Baciu Ana

Potrivit expertului, în Republica Moldova piața cardurilor bancare este despre: 1) cardurile bancare moldovenești utilizate în interiorul țării; 2) cardurile bancare moldovenești utilizate peste hotare; și 3) cardurile bancare străine u1tlizate în Republica Moldova.

Astfel, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), combinate cu datele sondajelor efectuate de către IDIS „Viitorul”, în primul trimestru din 2023 moldovenii au făcut tranzacții totale cu cardurile bancare în sumă de 150,3 miliarde de lei: cu cardul bancar moldovenesc în țară – de 116,4 miliarde de lei; cu cardul bancar moldovenesc peste hotare – de 13,3 miliarde de lei; cu cardul bancar străin în țară – de 20,5 miliarde de lei.

Vorbind despre achitările cu cardul bancare moldovenilor, Veaceslav Ioniță a spus că volumul acestora a ajuns în primul trimestru din anul curent la 53 de miliarde de lei: 37,8 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile moldovenești în Republica Moldova; 12, 5 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile moldovenești peste hotare; și 2,7 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile străine în Republica Moldova.

Totodată, economistul afirmă că în Republica Moldova crește vertiginos comerțul online. În 2020 a ajuns la 17 miliarde de lei, iar în prezent este estimat la 38,8 miliarde de lei, față de 34,8 miliarde de lei în trimestrul patru din 2022. În trimestrul unu din 2023 a fost de 10,8 miliarde de lei, față de 6,8 miliarde de lei în primul trimestru din 2022 și față de 5,6 miliarde de lei în 2021.

Despre piața online cu achitarea online, analistul economic a menționat că în primul trimestru din 2023 a fost de 14 miliarde de lei, față de 12,6 miliarde de lei în 2022 și față de 8,6 miliarde de lei în 2021.

Expertul a mai declarat că volumul plăților online, media anuală, efectuat de către moldoveni în trimestrul unu din anul curent a ajuns la 19,3 miliarde de lei, față de 17,6 miliarde de lei în 2022 și față de 12,8 miliarde de lei în 2021. Din cele 19,3 miliarde de lei: 8,2 miliarde de lei reprezintă achitarea serviciilor, abonamentelor, impozitelor și taxelor; 7,9 miliarde de lei – procurarea bunurilor și serviciilor de peste hotare; 3,1 miliarde de lei - plata pentru bunuri și servicii procurate din țară.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal