Șeful de la Autosalubritate, despre cauza apei verzi din localitatea Țînțăreni: „Nimeni nu luptă cu adevăratul motiv al problemei”

Șeful de la Autosalubritate, despre cauza apei verzi din localitatea Țînțăreni: „Nimeni nu luptă cu adevăratul motiv al problemei”

După ce mai mulți locuitori ai satului Țînțăreni au declarat într-un reportaj realizat de AGORA că din cauza depozitului de gunoi amplasat în apropiere apa pe care o scot din fântâni este de culoare verde, șeful Regiei Autosalubritate a ținut să dezmintă informațiile. În cadrul emisiunii DESCIFRAT, Igor Gîrlea a declarat că, de fapt, altele ar fi cauzele poluării apei.

Mardari Irina

„Din păcate nimeni nu luptă cu cauza problemei - cu apa de culoare. Agricultura făcută nesăbuit, pesticide aruncate nesăbuit, care otrăvesc apa tuturor. Noi prelevăm probe de apă din regiune și experții care iau probele spun că apa din fântânile din satele apropiate, toate, este exact aceeași ca apa din toate fântânile din Moldova - otrăvită de pesticide și de alte substanțe chimice folosite de agricultori. Asta este problema adevărată și nu văd să lupte cineva cu ea”, a spus Gîrlea.

Publicitate

Șeful de la Autosalubritate a enumerat și beneficiile de care se bucură localnici de la Țînțărenii în schimbul tolerării depozitului de gunoi pe teritoriul satului.

Oamenii au de suferit moral din cauza unui depozit care mereu a fost asociat cu ceva rău, deși e cel mai bun lucru pe care îl avem. Trebuie să le compensăm momentele neplăcute. S-au solicitat reparații pentru străzi, străzile sunt reparate, s-a construit stadioane, două stadioane, terenuri de joacă, s-a cofinanțat stația de tratarea a apei, ceea ce nu era anterior. S-a investit în iluminat”, a spus Gîrlea.

În vara anului 2017, capitala s-a confruntat cu o adevărată criză a deșeurilor. După ce locuitorii din Bubuieci au protestat blocând accesul autospecialelor spre groapa de gunoi din localitate, primăria a propus să fie redeschisă groapa de gunoi de la Țînțăreni, pentru a depăși problema acumulării gunoiului în Capitală.

După mai multe negocieri a fost încheiat un contract civic cu autoritățile din localitatea Țînțăreni pentru accesul la poligon pe un termen de doi ani. Municipalitatea s-a angajat atunci să asigure salubrizarea localității, dar și să ofere anual un sprijin financiar în sumă de 10 milioane de lei.

În 2021, contractul ce asigură depozitarea gunoiului de pe teritoriul municipiului Chișinău la poligonul din Țînțăreni a fost prelungit pentru o perioadă de trei ani. Noile condiții ale acordului prevăd investiții anuale de circa 25 de milioane de lei în proiecte de dezvoltare a satului.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal