Sute de morți și mii de răniți în uma accidentului feroviar din India

Sute de morți și mii de răniți în uma accidentului feroviar din India

Un accident feroviar grav s-a produs în India în care au fost implicate trei trenuri. Sute de oameni au murit, iar salvatorii încă mai încearcă să găsească supraviețuitori. Cauza accidentului deocamdată nu este stabilită, însă autoritățile anunță că a fost pornită o anchetă pentru a fi stabilite toate circumstanțele, transmite CNN.

Diana Latiș

Salvatorii din India se luptă pentru a găsi supraviețuitori după accidentul în care au fost implicate trei trenuri și care a provocat moartea a sute de persoane, într-unul dintre cele mai grave dezastre feroviare pe care le-a văzut vreodată țara.

Cel puțin 288 de persoane au fost declarate decedate și peste 1.000 de persoane au fost rănite în urma coliziunii dintre două trenuri de pasageri și un tren de marfă, care a avut loc vineri în orașul Balasore, în estul statului Odisha.

Totuși, salvatorii estimează că numărul morților va continua să crească, deoarece se presupune că multe persoane sunt blocate sub vagoanele răsturnate.

„Nu avem prea multe speranțe de a salva pe cineva în viață", a declarat șeful serviciilor de pompieri din Odisha, Sudhanshu Sarangi.

Cauza accidentului rămâne neclară, dar ministrul căilor ferate Ashwini Vaishnaw a declarat sâmbătă că a fost inițiată o anchetă la nivel înalt în legătură cu coliziunea.

Incidentul a cutremurat întreaga Indie, o națiune de 1,4 miliarde de locuitori, înaintând noi cereri pentru ca autoritățile să soluționeze problemele de siguranță care afectează căile ferate ale țării de zeci de ani.

Trenurile indiene deservesc 13 milioane de pasageri în fiecare zi și opt miliarde pe an. În timp ce guvernul a investit recent milioane de euro pentru a-și moderniza căile ferate, anii de neglijență au făcut ca șinele să se deterioreze.

Imaginile video și fotografiile de la locul accidentului arată scene de haos și disperare. Zeci de cadavre pot fi văzute zăcând lângă trenurile distruse, în timp ce ofițeri de poliție și supraviețuitori stau în apropiere. Lucrurile personale ale pasagerilor pot fi văzute împrăștiate în interiorul vagoanelor, iar ferestrele au fost zdrobite, împrăștiind resturi de sticlă și metal pe podea. Vagoanele de tren au fost distruse.

...

Salvatorii caută victimele printre dărâmături

CNN

Publicitate

Declarațiile martorilor despre accident

Unul dintre pasagerii care stăteau în penultimul vagon, Anshuman Purohi, a declarat pentrucă a simțit o zguduitură puternică și și-a dat seama că s-a întâmplat ceva foarte, foarte grav.

Purohi, care locuiește în Singapore și își vizita familia în Odisha, a declarat că câteva persoane cu care era împreună au început să sune la serviciile de urgență, în timp ce el a ajutat să ofere apă victimelor.

Am deschis ușa și amploarea (dezastrului) s-a dezvăluit. Am văzut restul trenului în fața noastră, într-un șanț. În timp ce mergeam, tot ce puteam auzi era un vuiet imens de strigăte omenești. Oameni însângerați, alergând spre vagonul nostru pentru a cere ajutor și apă. După ce am traversat liniile de cale ferată, puteai vedea amploarea accidentului.

Autor: Anshuman Purohi, martorul accidentului

...

Accidentul din India

CNN

Rohit Raj, un supraviețuitor în vârstă de 19 ani, a declarat că în momentul producerii accidentului dormea când, dintr-o dată, a auzit o prăbușire puternică.

„Era fum peste tot, nu puteam vedea. Toată lumea țipa, toată lumea era în stare de șoc. Oamenii încercau să fugă și să scape din tren. Vagonul din fața mea era foarte stâlcit. Oamenii erau blocați sub rămășițele trenului. Am văzut oameni îngrămădiți unii peste alții. Vagonul meu a deraiat, dar, din fericire, am reușit să scap".

Un alt supraviețuitor, care nu și-a dezvăluit numele, a declarat pentru televiziunea locală că a adormit și a fost trezit brusc când trenul a deraiat, provocând căderea a aproximativ 15 persoane peste el.

„Eram în partea de jos a vagonului. Mâna mea este rănită, mă doare foarte tare, dar și ceafa", a spus el.

Salvatorii încă caută victimele sub dărâmături

Narendra Singh Bundela, inspectorul general de operațiuni al Forței Naționale de Răspuns la Dezastre (NDRP), a declarat că echipele au salvat pasagerii găsiți în viață la fața locului, dar multe cadavre au rămas blocate sub vagoanele deraiate.

Vagoanele sunt foarte grele și a fost o sarcină dificilă să le scoatem și să recuperăm cadavrele. Acesta este un incident grav și guvernul a pornit o anchetă. Este cel mai grav accident produs în India în ultimul secol.

Autor: Narendra Singh Bundela, inspectorul general de operațiuni al Forței Naționale de Răspuns la Dezastre

Peste 115 ambulanțe și mai multe unități ale serviciilor de pompieri sunt implicate în eforturile de salvare. Armata indiană, echipe ale Forței naționale de răspuns la dezastre, ale Forței de acțiune rapidă în caz de dezastre din Odisha și ale serviciilor de pompieri din stat au fost trimise la fața locului.

Sute de persoane s-au adunat în fața spitalelor locale pentru a dona sânge, într-o masivă manifestare de solidaritate și sprijin. Aproximativ 500 de unități de sânge au fost colectate peste noapte, iar în prezent sunt stocate 900 de unități.

Manish, un voluntar, a încercat să doneze sânge la Spitalul Soro Block, dar nu a putut intra, deoarece era deja plin de oameni care se ofereau să ajute.

Premierul indian Narendra Modi a transmis vineri pe Twitter condoleanțe familiilor victimelor acestui accident. 

Modi a fost sâmbătă dimineața la locul accidentului feroviar mortal din Odisha, potrivit unei declarații a biroului premierului pe Twitter. Mai devreme în cursul zilei, el a condus o reuniune la nivel înalt despre accident, a declarat partidul său de guvernământ, Bharatiya Janata Party.

Sâmbătă în Odisha este declarată zi de doliu.

Infrastructura Indiei este învechită

Rețeaua feroviară vastă a Indiei suferă din cauza infrastructurii învechite și a întreținerii deficitare - factori adesea citați în cazul accidentelor.

În 2021, peste 16.000 de persoane au fost ucise în aproape 18.000 de accidente feroviare în întreaga țară.

Potrivit National Crime Records, cele mai multe accidente feroviare - 67,7% - s-au datorat căderilor din trenuri și ciocnirilor dintre trenuri și persoanele aflate pe șine.

Bilanțul victimelor accidentului de vineri l-a depășit deja pe cel al unui alt incident infam din 2016, când peste 140 de persoane au fost ucise într-o deraiere în nordul statului Uttar Pradesh.

Cel mai recent accident are loc în contextul în care India efectuează o revizuire majoră a infrastructurii sale, țara investind milioane de euro pentru a moderniza căile de transport.

În februarie, premierul indiei a inaugurat prima secțiune a unei autostrăzi de 1 386 de kilometri care leagă capitala New Delhi de centrul financiar Mumbai.

De asemenea, este în curs de construcție Coridorul de Vest dedicat transportului de marfă, care are ca scop reducerea traficului în rețeaua feroviară a Indiei.

Mai târziu în acest an, țara va inaugura podul Chenab - cel mai înalt pod feroviar din lume - în regiunea Jammu și Kashmir din țară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal