OPINIE | Dosar de Bookfest, București 2023
Încep tot mai des să-mi leg vacanțele de ocazii livrești. Am scris undeva anul trecut că FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere) e UNTOLD-ul meu.
・ Diana Mihuță
Săptămâna trecută am străbătut val vârtej Bookfestul de la București. Absolut nepregătită și neprofesionistă, mi-am ales zilele de joi și vineri, pe când evenimentele și vizitele scriitorilor se întețeau abia vineri spre seară.
Mi-a plăcut mult. Când editurile își prezintă cărțile la târg, e aproape imposibil să pleci cu torba goală. Totuși m-am întors cu puține cărți. Aveam rucsac mic și multă încredere că le voi găsi în librărie la un moment dat.
Și totuși n-am rezistat tentațiilor.
Prima luată acasă e revista Matca. E prima ediție, cu o mulțime de articole despre traduceri, poezie, societate și cultură, numai bună s-o porți peste tot. Eu am dus-o în librărie și-am lăsat-o acolo, s-o vadă și colegele (în acele momente rarisime de odihnă).
Un alt titlu absolut lipsă la Chișinău a fost - Antracte: despre politică, feminism și gândire de Fina Birulés, profesoară de filosofie contemporană la Universitatea din Barcelona între anii 1979 -2020. Recunosc, mă interesează filosofia ca materie de studiu doar atunci când e vorba de femei. Cartea a fost publicată la editura frACTalia.
O a treia carte a fost renumita colecție de texte Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre putere. Nume ca Margaret Atwood, Leila Slimani, Elif Shafak ar trebui să spună multe pentru toți. Pe mine m-a convins. Nu sunt deloc sigură că reușesc să le citesc pe toate până decid să dăruiesc cartea. Îmi asum doar - cărțile, ca și oamenii, uneori nu sunt citite până la capăt.
N-am trecut pe lângă Refugiul timpului, câștigătoarea Boocker-ului de anul ăsta. Gheorghi Gospodinov, scriitorul bulgar, a fost tradus în română la câteva edituri, dar tocmai „Refugiul timpului” a fost publicat în Colecția Anansi și a fost disponibil aproape imediat ce au fost anunțați câștigătorii premiului. Am primit cartea cadou de la Andrei, partenerul meu de viață.
Volumul de proză scurtă Kiwi. Trecuturi, proaspăt apărut la editura Polirom, mi-a venit cadou frumos de la Cristian Boricean, coleg de Cărturești și unul dintre autori. Nu vă spun în ce stare m-a lăsat textul său cu trimiteri la copilăria nu atât de glorioasă.
Victor Fală, prietenul librar de la Cartego, m-a convins să merg acasă cu o carte pentru copii. Una din ultimele istorii ale lui Mark Twain, Așa-zisa răpire a Prințului Oleomargarină. O carte mare, cu ilustrații de Erin Stead. Frumos. Mâine scot cartea pe alee la o înghețată, sărbătorim ziua copiilor cu fast.
Tot Victor Fală mi-a dăruit și volumul său de poezie, Zvâc, proaspăt apărut la editura Cartego. Îmi place mult cum vorbește acest librar despre cărți, în poezie vorbește și mai frumos, iar marea bucurie-mi e să recunosc trimiterile. Aici aș lăsa un emoji cu inimi, cuvintele mi se cam termină.
Puteam găsi mai multe cărți, să fi fost mai atentă la mese nu să mă zgâiesc la oameni. Dar așa n-aș mai fi întâlnit-o pe Ana-Maria Roșca, doamna profesoară de la revista Timpul, care mi-a povestit frumos despre studenții pe care-i ține minte și care se trag la cursul de franceză juridică, chiar dacă nu le-ar trebui prea mult. Ne-am găsit pe WhatsApp, poate îndrăznesc să-i scriu, cine știe.
M-am așezat frumos să scriu despre multe cărți. Și-acum, după ce am scris, tot la oameni mă trage mai mult. Dar să discut cu ei tot despre cărți.
Munca din spatele știrilor, articolelor, istoriilor de viață, editorialelor și emisiunilor AGORA se datorează unei echipe de 25 oameni. Însă, pe lângă acești oameni dedicați care pun combustibil în motorul AGORA, mai avem o categorie de autori, cu statut special. Aceștia sunt contributorii AGORA. Contributorii sunt o comunitate de persoane, organizații, think tank-uri și companii care participă la diversificarea agendei publice prin opinii, comentarii, analize sectoriale și expertize bazate pe experiență și cunoștințe solide. Contributorii AGORA sunt cei care ne ajută să înțelegem mai bine procesele sociale, economice și politice din țară și din lume. Viitorul AGORA depinde numai de încrederea cititorilor noștri și de calitatea materialelor pe care le producem. Investește în dezvoltarea redacției AGORA printr-un abonament digital. Devino membru: https://agora.md/membership.