Cum va funcționa acordul de liberalizare a roamingului între R. Moldova și UE. Popescu: Tarifele se vor plafona treptat

Cum va funcționa acordul de liberalizare a roamingului între R. Moldova și UE. Popescu: Tarifele se vor plafona treptat

Acordul de liberalizare a tarifelor de roaming între Republica Moldova și operatorii de telefonie mobilă din Uniunea Europeană va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. În același timp, tarifele ar urma să scadă treptat, a precizat șeful diplomației de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu.Cristian Bolotnicov

Este probabil măsura cu cel mai mare impact asupra concetățenilor noștri care călătoresc în UE, asupra cetățenilor UE care vor călători în Republica Moldova, pentru diaspora noastră, pentru oamenii care merg în vacanță. S-a lucrat foarte mult pentru această realizare și doamna președinte Maia Sandu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au contribuit.

Autor: Nicu Popescu, vicepremier, ministru al afacerilor externe și integrării europene

Vicepremierul a explicat în cadrul emisiunii „În Profunzime” că acordul prevede o plafonare a tarifelor de roaming, care treptat vor scădea începând cu 1 ianuarie 2024. Totodată, aceasta a precizat că este vorba de un acord încheiat între operatorii Orange, Moldcell și Moldtelecom cu operatorii din UE, Orange, DolceTelekom și Telefonica și nu cu Uniunea Europeană propriu-zis, întrucât acest lucru ar fi durat mai mult timp.

Publicitate
Vom lucra să extindem acest acord cu mai mulți operatori și în paralel se lucrează pe un acord între Republica Moldova propriu-zisă și Uniunea Europeană. Deci, această metodologie de liberalizare a roamingului, a fost cea mai rapidă metodologie, pentru că dacă așteptam ca un acord cu UE să se finalizeze, atunci ar fi trebuit să așteptăm mai mult, din cauza procedurilor. Aș vrea să spun că fără acest summit al Comunității Politice Europene, probabil că acest acord ar fi fost semnat mai târziu, poate peste un an sau doi, pentru că discuțiile avansau dar ele nu erau foarte rapide. Datorită implicării personale a președintelui Emmanuel Macron, a Ursulei von der Leyen, a României, care întotdeauna a deschis ușile larg de tot ce ține de conectarea noastră la UE, inclusiv în acest domeniu, am reușit să accelerăm, cred eu, cu vreo doi-trei ani, realizarea acestui acord.

Autor: Nicu Popescu, vicepremier, ministru al afacerilor externe și integrării europene

Amintim că la 31 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-o conferință de presă comună susținută alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Republica Moldova a semnat un acord de liberalizare a tarifelor de roaming cu UE, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal