Deciziile legale pe care le poate lua un minor: Când, cum și în ce măsură?

Deciziile legale pe care le poate lua un minor: Când, cum și în ce măsură?

În pofida preconcepțiilor, minorii se confruntă adesea cu situații în care trebuie să ia decizii cu privire la drepturile și responsabilitățile lor legale. Uneori, copiii dobândesc capacitatea deplină de exercițiu mai devreme de 18 ani, acest lucru referindu-se mai cu seamă la situațiile în care un minor se căsătorește sau are un contract de muncă. Mai jos, explorăm aceste aspecte pentru a înțelege mai bine drepturile și opțiunile legale ale minorilor.

Zagnat Elena

Capacitatea de exercițiu a minorului, în funcție de vârstă și circumstanțe

În general, capacitatea deplină de exercițiu, adică dreptul de a lua decizii legale, începe la vârsta de 18 ani, atunci când o persoană devine majoră. Cu toate acestea, există circumstanțe în care un copil poate fi în măsură să ia decizii legale mai devreme. De exemplu, un minor care se căsătorește dobândește capacitatea deplină, care este păstrată chiar și în cazul desfacerii căsătoriei. Cu toate acestea, în cazul în care căsătoria este declarată nulă, instanța de judecată poate limita capacitatea deplină de exercițiu a soțului minor.

O altă situație în care un copil poate lua decizii legale este dacă a împlinit vârsta de 16 ani și lucrează în baza unui contract de muncă sau practică o activitate de întreprinzător. În acest caz, emanciparea, adică dobândirea capacității depline de exercițiu, se realizează cu acordul ambilor părinți, adoptatorilor sau curatorului. În absența acestui acord, emanciparea poate fi obținută prin hotărâre judecătorească.

Publicitate

Minorii și căsătoria

Conform legii, în Republica Moldova, vârsta matrimonială minimă este de 18 ani. Drept excepție de la această regulă, pentru motive întemeiate, poate fi permisă căsătoria începând cu 16 ani. În acest caz, reducerea vârstei matrimoniale este încuviințată de autoritatea tutelară locală în a cărei rază teritorială își au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească, în baza cererii acestora şi acordului părinților minorului.

Dreptul de a munci

Legislația în vigoare permite angajarea tinerilor în câmpul muncii începând cu vârsta de 15 ani, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali. Pentru salariații în vârstă de până la 16 ani, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăși 5 ore, iar pentru cei de la 16 la 18 ani - nu poate depăși 7 ore. 

Înainte de a fi angajați, tinerii sub 18 ani trebuie să treacă printr-un examen medical preventiv. Apoi, până la împlinirea vârstei de 18 ani, trebuie să facă un examen medical obligatoriu în fiecare an.

Este interzis ca minorii să lucreze în meserii grele, periculoase sau dăunătoare sănătății. Ei nu pot lucra în mine, nu pot fi implicați în activități care le-ar putea afecta sănătatea sau integritatea morală, cum ar fi jocurile de noroc, lucrul în cluburi de noapte sau producția și vânzarea de băuturi alcoolice, tutun, droguri sau substanțe toxice. De asemenea, nu li se permite să ridice sau să transporte manual greutăți care depășesc limitele stabilite pentru ei.

Deplasările în interes de serviciu ale salariaților minori sunt interzise, cu excepția celor din domeniul audiovizual, teatre, circ, cinema și concerte, precum și sportivilor profesioniști.

Concedierea copiilor este permisă doar cu acordul scris al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Dreptul de a încheia acte juridice


De obicei, un copil care a împlinit 14 ani trebuie să obțină acordul părintelui, adoptatorului sau al curatorului pentru a încheia acte juridice.

Cu toate acestea, un copil care a împlinit 14 ani are dreptul să dispună de salariu, bursă sau alte venituri pe care le obține din propriile activități, să-și exercite drepturile de autor asupra lucrărilor științifice, literare sau artistice, invențiilor sau altor rezultate ale activității intelectuale protejate de lege. De asemenea, copilul are dreptul să depună bani în bancă și să dispună de aceștia în conformitate cu legea, fără a avea nevoie de acordul părintelui, adoptatorului sau al curatorului.

Un copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani are dreptul să încheie acte juridice pentru a obține beneficii gratuite, care nu necesită autentificare notarială sau înregistrare oficială a drepturilor dobândite prin aceste acte.

Cine poartă răspunderea pentru prejudiciile provocate de minori?

Dacă un copil sub vârsta de 14 ani cauzează daune sau prejudicii, părinții sau tutorii săi sunt responsabili de repararea acestora, cu excepția cazului în care pot dovedi că nu le revine vinovăția în supravegherea sau educarea copilului.

În cazul în care un copil cauzează daune în timp ce se află sub supravegherea unei instituții de învățământ sau a unei persoane angajate să-l supravegheze prin intermediul unui contract, acestea sunt responsabile pentru daunele cauzate, cu excepția cazului în care pot dovedi că și-au îndeplinit în mod corespunzător obligația de supraveghere.

Copilul cu vârsta între 14 și 18 ani este personal responsabil pentru daunele cauzate, conform regulilor generale.

Dacă copilul cu vârsta între 14 și 18 ani nu are suficiente bunuri sau venituri pentru a repara daunele cauzate, părinții sau tutorele sunt responsabili de repararea acestora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal