Ecouri ale războiului gazelor. Rusia va reduce livrările de gaze către Europa la un nivel record

Ecouri ale războiului gazelor. Rusia va reduce livrările de gaze către Europa la un nivel record

Livrările de gaze rusești către Europa vor scădea la minime istorice în cursul săptămânii viitoare, deoarece una dintre cele două conducte rămase, prin Turcia, se va închide luni pentru întreținere. Tranzitul prin Ucraina va rămâne singura rută pentru gazul rusesc către UE. Cam așa a început războiul gazului dintre Kremlin și Europa în toamna anului 2022, când Gazprom a închis pentru întreținere principalul gazoduct al UE, Nord Stream, și apoi a refuzat să îl pornească din nou. De atunci, UE a primit gazul rusesc prin conducte doar prin Ucraina și Turcia, scrie BBC.

Baciu Ana

Ar trebui să ne așteptăm la o nouă rundă de război al gazelor? Este puțin probabil. Din trei motive.

În primul rând, Europa se obișnuiește să trăiască fără Gazprom, a găsit alternative și, cu fiecare contract pentru gaz lichefiat din Qatar sau din SUA, are mai puține motive de îngrijorare. UE s-a resemnat de mult timp cu perspectiva de a fi izolată de gazul rusesc și a învățat să facă economii.

În al doilea rând, Gazprom nu se va obișnui niciodată să trăiască fără cea mai mare, cea mai apropiată și cea mai bogată piață a Europei, căreia nu-i va putea găsi o alternativă în următorii ani, sau chiar decenii.

Și în al treilea rând, în timp ce până acum Kremlinul a tăiat conductele care duc direct la inamici declarați, cum ar fi Germania în cazul Nord Stream sau Polonia cu Yamal Europe, Turkish Stream trece prin Turcia, unul dintre puținii parteneri ai președintelui rus Vladimir Putin, izolat de lumea dezvoltată după invazia Ucrainei.

Cum câștigă Europa războiul gazelor

Publicitate

Putin a lansat un război al gazelor împotriva Europei cu un an și jumătate înainte de a-și trimite armata să cucerească Ucraina. Și până în toamna anului trecut, pe toate fronturile acestui război al gazelor, Rusia a fost în ofensivă, iar Europa în defensivă.

Gazprom a redus livrările către UE cu aproape 80% în timpul anului. Europa a fost scufundată într-o criză energetică care a alimentat inflația și a blocat creșterea economică. Țările UE au cheltuit peste 750 de miliarde de euro pentru a sprijini populația și industria.

Dar, ca și în cazul marelui război împotriva Ucrainei, blitzkrieg-ul Kremlinului a eșuat. UE a rezistat și se gândește acum la o contraofensivă.

Până în prezent, gazul rusesc nu a făcut obiectul unor sancțiuni europene pe scară largă împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, deoarece UE stătea strâns pe acul de gaz rusesc în momentul invaziei.

Europa își acoperea 40% din necesarul de gaz cu livrări ieftine prin conducte rusești.

Dar un an și jumătate mai târziu, unele dintre cele 27 de țări ale blocului propun deja să renunțe definitiv la gazoductele închise de Rusia. Propunerea a fost discutată la ultima reuniune a G7, dar nu a găsit încă un sprijin unanim.

Europenii sunt încurajați de faptul că, în iarna trecută, Europa s-a obișnuit cu noua realitate că nu mai este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia. Și nu intenționează să se întoarcă la vremurile de dinainte de război.

Mai mult decât atât, Europa se pregătește să renunțe aproape complet la utilizarea gazului în viitor, nu doar a gazului rusesc, ci și a celui american și qatarez, care îl înlocuiesc. Din acest motiv, nu prea semnează acorduri pe termen lung privind GNL, preferând să cumpere pe piața spot la prețurile actuale, și se concentrează pe sursele regenerabile și pe energia nucleară.

Iar consumul de gaz scade de la sine, ca urmare a creșterii record a prețurilor la gaz din cauza blocadei rusești.

Cum pierde Rusia războiul gazelor, iar SUA și China profită de pe urma acestuia

Europa nu este lipsită de pierderi. Motorul său industrial, Germania, funcționează defectuos de luni de zile. Rusia, însă, suferă mai mult.

Anul trecut, producția de gaze a țării a scăzut cu 90 de miliarde de metri cubi, adică 12%, iar anul acesta va scădea cu încă 50 de miliarde. Rusia va pierde astfel aproape 20% din producția sa de gaze în doi ani.

Și, deși scăderea producției și a exporturilor de până acum a fost compensată de prețuri și venituri record, în ultimele luni prețurile în Europa au scăzut la niveluri nemaiîntâlnite din vara anului 2021, când Kremlinul a pornit un război al gazelor împotriva UE.

Până în iunie, gazul în Europa nu valora nici măcar o treime din cât valora la începutul anului.

Odată cu scăderea prețurilor, veniturile Gazprom sunt în scădere, iar Gazprom nu are nimic care să înlocuiască piața europeană. Gazprom a furnizat gaze în Occident din zăcămintele din vestul Siberiei care nu sunt conectate la sistemul de conducte din est. Pentru a redirecționa acest gaz către est, sunt necesare noi investiții și cumpărători.

Singurul substitut real al Europei este China. Cu toate acestea, construcția noului gazoduct Power of Siberia 2 în această țară a fost blocată până în prezent.

Cu cât Vladimir Putin și Gazprom îi fac publicitate mai tare, cu atât mai asurzitoare este tăcerea chineză. Timpul este de partea lor: cu cât se îndepărtează mai mult, cu atât Putin va deveni mai ascultător în ceea ce privește prețul gazului din gazoduct, deoarece nu are alți cumpărători.

Chiar dacă gazoductul va fi în cele din urmă construit, acesta va vinde Chinei doar o parte din gazul Yamal pe care Kremlinul a refuzat să-l furnizeze Europei. Iar veniturile Gazprom ar fi net inferioare celor anterioare din cauza prețurilor scăzute din China și a costului de mai multe miliarde de dolari al construcției noii conducte.

Între timp, SUA a preluat o parte semnificativă din piața europeană pe care Rusia a pierdut-o, deoarece Europa a trecut la cumpărarea de gaz lichefiat, care este livrat pe mare mai degrabă decât prin conducte.

În 2023, americanii vor reprezenta mai mult de jumătate din creșterea mondială a producției de gaze naturale lichefiate, iar SUA vor deveni principalul exportator, preconizează Agenția Internațională Energetică (AIE).

SUA a îndepărtat de mult timp Rusia de pe primul loc în clasamentul celor mai mari producători de gaze din lume. Americanii beneficiază de decizia lui Putin de a sacrifica producția de gaze pentru a sugruma Europa în încercarea de a o descuraja să sprijine Ucraina.

În timp ce Rusia reduce producția de gaze, SUA o crește. Înainte de război produceau 984 de miliarde de metri cubi pe an; anul trecut au crescut la 1020 de miliarde, iar anul acesta vor produce 1040 de miliarde de metri cubi. Rusia, între timp, va reduce producția la 620 de miliarde de metri cubi.

Mai are Putin ași în mână?

În situația actuală, Rusia va pierde treptat și complet piața europeană, chiar dacă europenii vor avea de suferit încă din iarna viitoare, avertizează experții.

Și dacă lucrurile se îndreaptă spre o înfrângere, poate Putin să încerce să întoarcă valul războiului gazului dintr-o lovitură decisivă, mergând până la capăt și oprind gazul către Europa?

În acest caz, UE nu ar fi în măsură să înlocuiască gazul rusesc. Chiar și la nivelurile actuale de aprovizionare, criza energetică a Europei s-ar înrăutăți, avertizează AIE.

„Dacă Rusia menține livrările de gaze prin conducte către Uniunea Europeană la nivelul din primul trimestru al acestui an, livrările totale către țările dezvoltate ale UE în 2023 vor scădea cu 45% (peste 35 de miliarde de metri cubi) față de 2022", potrivit ultimului raport al AIE.

Nu vor mai exista alte conducte către Europa, iar gazul lichefiat nu este suficient nici în situația actuală.

„Se așteaptă ca oferta globală de gaz lichefiat să crească doar cu 4% în 2023. Acest lucru nu este suficient pentru a înlocui declinul preconizat al livrărilor de gaze prin conducte din Rusia către Europa", notează AIE și indică alte provocări potențiale, inclusiv ierni reci sau veri fierbinți, o creștere a cererii în Asia și accidente.

Fiecare dintre acestea ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la gaze și la o nouă rundă de război energetic al Rusiei împotriva Occidentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal