MoldovaGaz cere de la ANRE tarife mai mici la gazele naturale. Iată estimarea

MoldovaGaz cere de la ANRE tarife mai mici la gazele naturale. Iată estimarea

MoldovaGaz a adresat o cerere oficială către Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care solicită reducerea tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali. Anunțul a fost făcut la 5 iunie de șeful instituției, Vadim Ceban.

Irina Soltan

„Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus la 16.492 lei la mia de metri cubi, sau cu 36,8%. Prin urmare, așteptăm ca tariful final pentru consumatori să fie anunțat de ANRE”, scrie Vadim Ceban.

„Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sunt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale”, se arată în solicitare.

Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13.978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, celor de presiune medie - 15.476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar celor de presiune joasă – 18.456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin. 

AGORA amintește că o inițiativă de revizuire a tarifelor la gaze naturale deja a fost demarată de către ANRE după unele hotărâri aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la sectorul energetic. Decizia în acest sens urmează să fie luată în următoarele zile. 

Noi am aprobat ca ANRE în regim mai rapid să poată revizui tarifele, să nu ia atât de mult timp cum prevede procedura clasică. Sperăm ca ANRE să intervină prompt, iar consumatorii să beneficieze de alte tarife. Dar, nu vom pune presiuni, nu vom opera cu cifre exacte, ANRE trebuie să își spună poziția. Un alt subiect ține de introducerea corecții de echitate pentru consumatorii de pe piața gazelor naturale. În esență, tarifele întotdeauna conțin un element de prognoză, pentru că nu știm niciodată care va fi prețul efectiv la o anumită dată. De aia, inevitabil la consumatori apar așa numitele devieri tarifare-sunt acele diferențe care apar între costurile reale suportate de furnizorul de gaze reglementat și costurile incluse estimativ în calculul tarifelor”, anunță Parlicov. 

Citiți și: Victor Parlicov, despre deciziile CSE: Am aprobat ca ANRE poată revizui tarifele în regim cât mai rapid

Victor Parlicov susține că CSE a introdus un mecanism de corecție care presupune că un consumator atunci când vrea să migreze în piața liberă, trebuie să-și ia cu el și devierile tarifare neachitate.

Recomandăm să vezi și: Ministerul Energiei cere ANRE-ului să identifice soluție pentru acoperirea devierilor tarifare la gaze naturale. Cele două instituții se adresează la CSE

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a făcut publică scrisoarea expediată la 18 aprilie 2023 către ANRE, în care a solicitat intervenția Agenției pe piața gazelor naturale, pe care a semnalat inechitatea creată de unele companii private. Oficialul a venit cu aceste precizări abia după ce Renato Usatîi a făcut publică lista agenților economici, care beneficiază de un tarif la gaz de două ori mai mic decât restul cetățenilor.

AGORA menționează că în prezent consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. Tariful a fost ajustat de ANRE în octombrie 2023.Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal