SUA au aplicat noi sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat destabilizarea Republicii Moldova

SUA au aplicat noi sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat destabilizarea Republicii Moldova

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anunțat că a aplicat noi sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat destabilizarea situației din Republica Moldova. Totodată, a fost desemnat o entitate deținută sau controlată de una dintre aceste persoane.

Cristian Bolotnicov

Potrivit unui comunicat al instituției, Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a desemnat șapte membri importanți ai unui grup de influență malignă legat de serviciile secrete rusești pentru rolul lor în campania de destabilizare a guvernului Federației Ruse și pentru continuarea campaniilor de influență malignă în Moldova. O entitate deținută sau controlată de una dintre aceste persoane a fost, de asemenea, desemnată.

Sancțiunile impuse astăzi scot în evidență eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să vizeze persoanele care se angajează în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova.

Autor: Brian E. Nelson, subsecretar al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.

Publicitate

Cine sunt cei sancționați

Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă menționat mai sus și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

Iuri Iurie Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic al complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea de detalii de securitate pe diverse clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Moldovei.

Svetlana Andreevna Boyko este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Aleksey Vyacheslavovich Losev (Losev) a efectuat recunoașteri în Republica Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică. OFAC desemnează Perko Julleuchter în conformitate cu OUG 14024 pentru că este deținut sau controlat de Losev sau pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele lui Losev, direct sau indirect.

Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului de influență malign menționat anterior, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova s-a coordonat cu Boyko pentru a promova narațiuni pro-Rusia pentru audiențe din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite.

Argumentarea Trezoreriei SUA

În argumentarea sa, Departamentul Trezoreriei susține că pe parcursul lunilor februarie și martie 2023, câteva mii de manifestanți au participat la mai multe proteste antiguvernamentale în capitala R. Moldova Chișinău și în alte orașe importante din țară. Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, pe care OFAC l-a desemnat anterior, în octombrie 2022, în conformitate cu Ordinul executiv (E.O.) 14024, pentru că a fost responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat sau a încercat să se implice, direct sau indirect, în intervenția în alegerile din Statele Unite sau din alt guvern străin pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse. 

Protestatarii au cerut ca actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, să demisioneze. În timpul protestelor, serviciile de informații și forțele de poliție moldovenești au menținut ordinea publică și au efectuat multiple raiduri, au efectuat arestări și au expulzat persoane străine care desfășurau acțiuni subversive pentru a destabiliza guvernul Republicii Moldova.

Actorii de influență legați de Federația Rusă pe care OFAC i-a desemnat astăzi făceau parte dintr-un complot menit să profite de aceste proteste de la Chișinău și să pună mâna pe clădirea guvernului moldovean. După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie 2023 privind încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, acesta a fost un efort al actorilor de influență malignă conectați cu Rusia de a promova o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean. 

În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova. În timpul protestelor, membrii grupului de influență malignă menționat mai sus au supravegheat deplasarea unor membri ai personalului în locații din Moldova, inclusiv la Chișinău.

Instruirea pentru proteste a fost dirijată de un cadru instructor care avea legături cu Mihail Sergheevici Potepkin. OFAC l-a desemnat pe Potepkin la 15 iulie 2020 pentru rolul său de director regional al M Invest, o companie desemnată care a servit drept acoperire pentru forțele PMC Wagner susținute de Kremlin care operează în Sudan și care a fost responsabilă pentru elaborarea planurilor de suprimare a protestatarilor pentru fostul președinte sudanez Omar al-Bashir. OFAC l-a sancționat pe fostul angajator al lui Potepkin, Internet Research Agency, la 30 septembrie 2019, pentru eforturile sale de a influența alegerile de la mijlocul mandatului din 2018 din SUA.

Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov, Yury Yuryevich Makolov, Gleb Maksimovich Khloponin, Svetlana Andreyevna Boyko, Aleksey Vyacheslavovich Losev, Vasily Viktorovich Gromovikov și Anna Travnikova sunt toți membri ai acestui grup de influență malignă legat de Rusia, care încearcă să destabilizeze guvernul Republicii Moldova.

Toți aceștia sunt desemnați în conformitate cu OUG 14024 pentru că sunt responsabili sau complici la activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau a partenerilor lor, sau pentru că s-au angajat sau au încercat să se angajeze în mod direct sau indirect în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau a partenerilor acestora, în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse.

Efectul sancțiunilor

Ca urmare a acțiunii de astăzi, toate proprietățile și interesele în proprietăți ale persoanelor desemnate descrise mai sus care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA sunt blocate și trebuie raportate la OFAC. 

În plus, orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau în ansamblu, în proporție de 50 % sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate sunt, de asemenea, blocate. Toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA sau în interiorul (sau în tranzit) Statelor Unite care implică orice proprietate sau interes în proprietatea persoanelor desemnate sau blocate sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate de o licență generală sau specifică emisă de OFAC, sau sunt scutite. Interdicțiile includ orice contribuție sau furnizare de fonduri, bunuri sau servicii de către, către sau în beneficiul oricărei persoane desemnate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal