Declarație fermă la reuniunea B9: NATO sprijină aderarea Ucrainei la Alianță și va consolida sprijinul pentru R. Moldova

Membrii formatului București 9 (B9), state membre ale Alianței Nord-Atlatnice, au adoptat o declarație fermă în urma reuniunii de la Bratislava, în care anunță că sprijină aderarea Ucrainei la NATO și vor continua să consolideze sprijinul pentru țări ca R. Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

6 iunie 2023, 18:19Cristian Bolotnicov

Declarație fermă la reuniunea B9: NATO sprijină aderarea Ucrainei la Alianță și va consolida sprijinul pentru R. Moldova

La finalul summitului B9, care a avut loc la 6 iunie în capitala Slovaciei, a fost adoptată o declarație comună prin care își exprimă susținerea pentru aderarea Ucrainei la NATO, o dată ce „condițiile o vor permite”.

Ucraina este parte integrantă a zonei euroatlantice şi securitatea sa este interconectată cu cea a Aliaţilor. Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei şi reiterăm deciziile de la Bucureşti 2008, conform cărora Ucraina va deveni membră a NATO.

Autor: Declarația semnată de șefii statelor membre ai formatului B9

Publicitate

Semnatarii declarației „speră” ca la Summitul NATO care va avea loc la Vilnius în vara acestui an, relațiile politice cu Kievul să fie ridicate la un nou nivel și să fie lansată „o nouă direcție politică care să ducă la aderarea Ucrainei la NATO, odată ce condițiile o vor permite”.

Vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina pe această cale, şi ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei. Încurajăm Ucraina să-şi continue reformele, în conformitate cu toate principiile Cartei privind un parteneriat distinct între Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi Ucraina. Recunoaştem că reformele sunt esenţiale pentru a promova progresul Ucrainei pe calea aderării la UE şi NATO. Vom continua eforturile noastre de a evalua şi adapta abordarea NATO faţă de Rusia.

Autor: Declarația semnată de șefii statelor membre ai formatului B9

În Declaraţie, statele-membre B9 declară că recunosc pe deplin importanţa strategică a regiunilor Mării Baltice, Mării Negre şi Balcanilor de Vest pentru Alianţă.

Sprijin pentru R. Moldova

Vom continua să consolidăm sprijinul NATO pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le consolida integritatea şi rezistenţa împotriva oricărei influenţe maligne. În acest sens, felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menţine stabilitatea şi de a avansa reformele pe calea europeană.

Autor: Declarația semnată de șefii statelor membre ai formatului B9

În cadrul declarațiilor de presă, președintele român, Klaus Iohannis a făcut apel pentru creșterea „nivelului de sprijin pentru Republica Moldova”.

Organizația București 9 (B9) a fost înființată la 4 noiembrie 2015 în București, România la inițiativa lui Klaus Iohannis și Andrej Duda, în cadrul unei vizite bilaterale. Din cadrul organizație fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal