Deșeurile de plastic la nivel mondial se vor tripla până în 2060. Ce spun autorii unui studiu despre situația din Moldova

Deșeurile de plastic la nivel mondial se vor tripla până în 2060. Ce spun autorii unui studiu despre situația din Moldova

Republica Moldova importă tot mai multe materiale plastice, iar deșeurile de plastic generate cresc exponențial. În cardul unei conferințe de presă, ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov susține că circa 20 de kilograme per capete de ambalaje se introduc anual în țară, acestea fiind de multe ori de unică folosință. Cota produselor de ambalaj atinge 10-15 procente în totalul importurilor.

Alina Mîndrilă

Cel puțin în ultimii 10 ani se atestă o creștere constantă a cantităților de materiale plastice importate și a deșeurilor de plastic generate, cea mai mare parte din care (peste 90%) fiind eliminate prin depozitare în amestec cu gunoiul menajer. În consecință, pe lângă poluarea intensă a mediului se atestă și un impact sporit asupra sănătății publice în special din cauza produselor de unică folosință fabricate dintr-o gamă largă de materiale plastice în care se adaugă și diverși aditivi.

„Suntem concentrați la un consum foarte larg a produselor, însă când vorbim despre investițiile care urmează a fi făcute pe sectorul deșeurilor dacă ne referim la produsele consumate, toate produsele se axează pe organizarea unei infrastructuri. Respectiv pe extragerea acelor deșeuri care prezintă interes economic și pot fi reîntoarse în circuit economic. Și nu în ultimul rând, plasticul care astăzi creează o problemă ecologică la nivel de țară”, afirmă Iordanca-Rodica Iordanov.

Publicitate

Autorii studiului recomandă să fie reduse sau eliminate produsele de plastic de unică folosință și stabilirea unei taxe pentru ambalajele de unică folosință, care să fie vizibilă pentru fiecare utilizator.

„Cel mai mare impact mediului îl aduce micoplasticul care se regăsește într-o serie de produse și noi fizic putem să nu sesizăm acest proces însă în urma consumului se produce o contaminare a organismului uman care survin cu diverse îmbolnăviri. Pentru a atinge scopul proiectului ne propunem următoarele obiective- îmbunătățirea managementului ecologic al deșeurilor din plastic prin aplicarea legislației, prevenirea, reducerea și minimizarea regenerării de deșeuri de plastic inclusiv a ambalajelor prin creșterea gradului de conștientizare”, adaugă ministra.

Prin aceste acțiuni se propune reducerea cantității de deșeuri generate de la 200 de milioane de tone la 40 de milioane de tone.

Se propune ca să se reducă cantitatea de singură folosință și să se prevină abandonarea și eliminarea acestora la depozit cu introducerea unei colectări separate și introducerea în circuit acestor deșeuri de plastic.

Autor: Tatiana Ţugui, șefa AO Pro Mediu

Scopul proiectului este promovarea gestionării ecologice a deșeurilor de plastic, inclusiv prevenirea și minimizarea generării de deșeuri de plastic în Republica Moldova.

„Dacă să vorbim despre tot plasticul plasat pe piața Republicii Moldova atingem o cotă de circa 50 de kilograme din produse de plastic anual. Convenția va avea patru elemente pe care țările insistă să le introducem. Aceasta se referă la interdicție, eliminarea treptată din uz până se vor găsi alternative la unele produse, să conțină produse reciclabile și instrumente economice. De asemenea, se propune să fie grupate produsele plasate astăzi pe piață în diferite subgrupe. Pentru o parte din ele să se introducă interdicție ceea ce înseamnă ca produsele ne-necesare să nu se mai producă. Dacă vorbim despre măsurile de interzicere noi deja am avansat. Astfel, din 2019 este interzis plasarea pe piață a produselor de unică folosință. Multe țări au mers mai înainte și au interzis definitiv utilizarea pungilor de plastic și probabil asta ar fi o reglementare pe care ar trebui să o propunem”, mai spune Tatiana Ţugui.

Potrivit AO Asociația Experților PRO MEDIU, anual se produc 430 de milioane de tone metrice de plastic, peste două treimi fiind produse de scurtă durată care devin deșeuri rapid. Cantitatea de deșeuri de plastic produsă la nivel mondial este pe cale să se tripleze până în 2060, aproximativ jumătate dintre acestea ajungând la groapa de gunoi și mai puțin de o cincime fiind reciclate.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător și care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea și îmbunătățirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat și o rezoluție care a dus la crearea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În 2023 se împlinesc 50 de ani de la instituirea Zilei mondiale a mediului înconjurător. Desfășurată an de an începând din 1973, Ziua mondială a mediului înconjurător reprezintă principalul mijloc al Organizației Națiunilor Unite pentru încurajarea conștientizării și acțiunilor pentru mediu la nivel mondial. La nivel de țară marcăm 55 de ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal