LIVE TEXT: În Novaia Kahovka, barajul hidrocentralei a fost distrus. Oamenii sunt evacuați din regiunea Herson

LIVE TEXT: În Novaia Kahovka, barajul hidrocentralei a fost distrus. Oamenii sunt evacuați din regiunea Herson

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka, care se află în partea anexată de Rusia a regiunii Herson, a fost parțial distrus. La primele ore ale zilei de 6 iunie, pe rețelele de socializare a fost difuzat un videoclip care arată cum apa se scurge prin partea distrusă a barajului superior al hidrocentralei. Ulterior, Comandamentul operațional al forțelor armate ucrainene din sud a declarat că trupele rusești au bombardat centrala hidroelectrică. Vladimir Leontiev, așa-zisul primar numit de ruși din Novaia Kahovka, a negat inițial bombardamentul, dar ulterior administrația a raportat că partea superioară a centralei cu șandramale a fost distrusă de bombardamentele militarilor ucraineni. Potrivit TASS, 11 din cele 28 de vanguri de la centrala hidroelectrică Kahovskaia au fost distruse, scrie Meduza.io.


Baciu Ana

Live Text

17:136 iun. 2023

Principala consecință a cedării barajului de la Kahovskaia direct asupra centralei nucleare Zaporojie va fi faptul că centrala este acum scoasă din funcțiune pentru o perioadă nedeterminată, au avertizat experții intervievați de BBC.

„Cred că acum este scoasă din economia națională pentru mai mult de un an, este dificil de prezis pentru câți ani. Dar nu va fi lansată pentru o perioadă foarte lungă de timp", a declarat Alexander Kupnîi, care a lucrat la centrala de la Cernobîl între 1988 și 2009.

Există în total șase unități de putere la centrala nucelară, toate fiind oprite din septembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că centrala nu mai produce electricitate.

15:586 iun. 2023

Evacuarea e în curs de desfășurare pe malul ocupat al râului Nipru

Populația din trei districte urbane din regiunea Herson urmează să fie evacuată din cauza distrugerii infrastructurii centralei hidroelectrice Kahovka, a anunțat administrația regională de ocupație.

„Se pregătește o evacuare planificată a populației din cauza unei creșteri bruște a nivelului apei din cauza deteriorării barajului centralei hidroelectrice de la Kahovka", au precizat oficialii într-un comunicat.

Anterior, ei au declarat că 14 așezări și 22.000 de persoane ar putea fi afectate de inundații și au anunțat evacuarea locuitorilor din 300 de case din satele din suburbiile orașului Novaya Kakhovka.

Evacuarea localităților din Herson și a altor așezări controlate de ucraineni a început încă de dimineață. Trenurile de evacuare urmează să ducă locuitorii la Mikolaiv.

15:166 iun. 2023

Cum arată centrala hidroelectrică Kahovka. Fotografii din satelit din 5 și 6 iunie. 

...

Centrala Hidroelectrică Kahovka, 5 iunie.

BBC

...

Centrala Hidroelectrică Kahovka, 6 iunie.

BBC

14:286 iun. 2023

150 de tone de ulei de mașină s-au scurs în Nipru ca urmare a distrugerii hidrocentralei Kahovka.

Aceste cifre au fost anunțate în timpul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene, există riscul unor scurgeri suplimentare de peste 300 de tone, scrie Meduza.io.

13:456 iun. 2023

Reacția Kremlinului

Kremlinul respinge acuzațiile privind implicarea Rusiei în explozia hidrocentralei de la Kahovka

Kremlinul a declarat că distrugerea centralei hidroelectrice de la Kahovka a fost rezultatul unui sabotaj planificat și a respins acuzațiile potrivit cărora armata rusă ar fi fost implicată în incident.

În același timp, reprezentanții autorităților de ocupație au declarat anterior că distrugerea barajului a fost cauzat de bombardamentele regulate asupra centralei electrice de la Kahovka. Reprezentanții ruși nu au acuzat Rusia de sabotaj.

„Putem să le respingem cu fermitate (acuzațiile). Noi declarăm în mod oficial că acesta este în mod clar un sabotaj deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și executat la ordinul Kievului, al regimului de la Kiev” a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

13:076 iun. 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter că Rusia este responsabilă pentru distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka.

„Sunt șocat de atacul fără precedent asupra barajului de la Centrala Hidroelectrică Kahovskaia. Distrugerea infrastructurii civile se califică fără echivoc drept o crimă de război și vom trage la răspundere Rusia și marionetele sale", a scris acesta.

Autoritățile ruse nu au comentat încă incidentul.

12:306 iun. 2023

Apa din Novaia Kahovka a ajuns deja în zonele rezidențiale. Lebedele înoată în apropierea Palatului Culturii din oraș.

Ediția ucraineană a ziarului Strana publică o înregistrare video din Novaia Kahovka. Vladimir Kovalenko, primarul legitim a declarat într-un comentariu la publicație că apa din oraș a ajuns deja în zonele rezidențiale:

„Din păcate, orașul a început să fie inundat. În momentul de față, apa a ajuns deja în clădirile rezidențiale, poate pe prospectul Dniprovski și posibil ca subsolul să fie deja inundat. Aceasta este prima stradă care este cea mai apropiată de Nipru, majoritatea străzilor din oraș sunt paralele cu Nipru".

12:026 iun. 2023

Reacții de la Chișinău

Președinta R. Moldova, Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au venit cu reacții după incidentul din dimineața zilei de 6 iunie la hidrocentrala din Novaia Kahovka Ucraina. Liderii de la Chișinău au menționat că suntem gata să oferim asistență pentru îndepărtarea consecințelor inundațiilor.

Vedeți știrea AICI.

11:326 iun. 2023

Ruperea barajului din Nova Kahovka pune 80 de localități în pericol de inundații. 

Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîgal. „Lucrăm la evacuarea locuitorilor din zonele inundate", a adăugat el. 

Până la ora 10:00, 742 de persoane din regiunea Herson fuseseră deja evacuate, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

11:146 iun. 2023

Procuratura Generală ucraineană a inițiat o anchetă privind distrugerea barajului Kahovka.

Potrivit anchetei, militarii ruși au aruncat în aer barajul centralei hidroelectrice Kahovka din regiunea Herson în jurul orei 3 dimineața, pe 6 iunie.

Mai exact, a fost inițiat un dosar penal pentru ecocid și încălcări ale legilor și obiceiurilor de război.

11:026 iun. 2023

Mai multe animale au fost salvate după ce apa revărsată din barajul hidrocentralei Kahovka a ajuns în localitățile din apropiere. Între timp, pe unele străzi din Herson au putut fi observați castori. 

10:516 iun. 2023

Brigada 205-a de pușcași motorizați a Forțelor Armate ruse a aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka, a declarat Mihail Podoliak, citat de Meduza.io.

„Acestea sunt informații preliminare. Bineînțeles, totul va fi verificat acum. Ea (unitatea) este localizată acolo și, în consecință, există informații preliminare că au fost reprezentanți ai (unității) 205-a de pușcași motorizați. Vom verifica", a declarat Podoliak.

10:306 iun. 2023

Ukrzalizniția ajută la evacuarea locuitorilor din Herson și din satele din apropiere. Primul tren de evacuare va pleca din Herson la ora 12:00, a anunțat canalul Telegram al companiei, potrivit BBC.

10:106 iun. 2023

Biroul președintelui ucrainean a declarat că distrugerea barajului hidroelectric Kahovka ar putea duce la sistarea apei potabile în Crimeea. Autoritățile de ocupație din Nova Kahovka neagă acest lucru.

„Acesta este un ecocid. Rușii vor fi responsabili de posibila privare a oamenilor din sudul regiunii Herson și din Crimeea de apă potabilă, de posibila distrugere a unor părți din așezări și a biosferei", a declarat Andrei Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, despre distrugerea barajului.

9:586 iun. 2023

Ukrhidroenergo declară că Centrala hidroelectrică Kahovka este complet distrusă și nu poate fi reconstruită.

„Ca urmare a unei explozii din interior a sălii motoarelor, centrala hidroelectrică de înaltă presiune Kahovskaia a fost complet distrusă. Centrala nu poate fi restaurată", a declarat Ukrhidroenergo, care gestionează centralele hidroelectrice ucrainene.

9:506 iun. 2023

„Prin distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka, teroriștii ruși nu fac decât să confirme lumii întregi că trebuie să fie alungați din fiecare colț de pământ ucrainean. Nici măcar un metru nu ar trebui să le fie lăsat, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare. Doar victoria Ucrainei va readuce securitatea. Și această victorie va veni. Teroriștii nu vor putea opri Ucraina cu apă, rachete sau orice altceva. Toate serviciile funcționează. Am convocat Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski în dimineața zilei de 6 iunie.

Apa din rezervorul Kahovka se revarsă necontrolat în aval de Nipru, a declarat așa-zisul primarul din Nova Kahovka, Leontiev. Potrivit acestuia, nivelul apei a crescut cu 2,5 metri în aval. Șeful administrației militare regionale din Herson, Aleksandr Prokudin, a declarat că apa va atinge un nivel critic în cinci ore. Așa-zisul guvernul pro-rus al regiunii Herson a declarat că situația din zonele de coastă ale Niprului este sub control.

„Singura amenințare în acest moment este că vom avea probleme în aprovizionarea cu apă a Crimeei", a declarat Leontiev. Ulterior, scrie RBC, el a adăugat că nu există nicio amenințare de deshidratare a canalului Severo-Krîmskii.

Zeci de localități sunt expuse riscului de inundații. Serviciile de urgență rusești au declarat pentru TASS că 80 de așezări ar putea fi inundate. Ucraina a început deja să evacueze locuitorii din zonele periculoase din regiunea Herson, unde au loc inundații. Unități ale Poliției Naționale și ale Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Herson au fost alertate pentru a avertiza și evacua civilii din zonele potențial inundabile de pe malul drept al râului Nipru.

Pe malul stâng al Niprului, ocupat de forțele rusești, au fost deja inundate zonele de coastă din Novaia Kahovka și alte așezări din aval, inclusiv Korsunka și Dnipriani, a declarat Leontiev. „Autoritățile" din partea anexată a regiunii Kherson au avertizat că locuitorii din așezările de coastă trebuie să fie pregătiți să evacueze în cazul în care situația se înrăutățește.

Ucraina a calificat incidentul drept un ecocid. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

9:436 iun. 2023

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal