Ce salarii primesc gunoierii din capitală? (VIDEO)
Deși munca lor este deseori însoțită de stereotipuri sociale, persoanele care muncesc în cadrul Regiei Autosalubritate ridică la sfârșit de lună salarii decente. Șeful înteprinderii, Igor Gîrlea, a declarat în cadrul emisiunii „DESCIFRAT”, că Regia are în continuare nevoie de forță de muncă.
・ Mardari Irina
„Salariul mediu la întreprindere este de 19.000 de lei. În acest sens putem să ne lăudăm. Eu cred că asta trebuie să fie îmbunătățit. Salariul mediu la șoferi-hamali este de 18.500. După anunțurile pe care le scriem, salariile încep de la 8-9 mii de lei până la 15 lei, dar de fapt pot să ajungă până la 20.000 de mii de lei”, a spus Gîrlea.
Conform statisticilor prezentate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în primul trimestru al acestui an, salariul mediu a fost de aproximativ 11500 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2022.
Așadar, cele mai mari salarii sunt oferite angajaților din domeniul IT, constituind 29.800 de lei, fiind urmați de angajații băncilor și companiilor de asigurări, care ridică aproximativ 21.700 de lei. Cele mai mici câștiguri sunt în domeniul agricol, fiind de șapte mii de lei, urmate de artă, activități de recreere și de agrement unde salariile medii sunt de aproximativ 8.500 de lei.
Numărul mediu al salariaților în trimestrul I al acestui an este aproximativ la același nivel comparativ cu trimestrul I al anului 2022. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în domeniul activităților de cazare și alimentație publică, constituind cu 33,5% mai mult decât anul trecut, fiind urmați de domeniul activităților organizațiilor patronale, sindicale, de repararea calculatoarelor și altor articole personale - cu 8,6%. La finalul acestei liste se află domeniul informații și comunicații cu o creștere de 5,9% a numărului mediu de salariați comparativ cu anul trecut.