Maia Sandu, despre relațiile dintre R. Moldova și Rusia: Nu mai suntem o țară care se lasă batjocorită
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut declarații referitoare la relația dintre Moldova și Rusia, evidențiind persistența unei lipse de respect din partea Moscovei față de cetățenii moldoveni. Cu toate acestea, ea a subliniat că guvernarea de la Chișinău nu mai acceptă umilințele, așa cum se întâmpla în trecut. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
・ Zagnat Elena
Moscova în continuare arată lipsă de respect față de cetățenii Republicii Moldova, dar guvernarea de la Chișinău, care reprezintă cetățenii Republicii Moldova, nu se mai umilește așa cum s-a întâmplat în trecut în fața Kremlinului. Guvernarea de la Chișinău apără interesele cetățenilor și spune lucrurilor pe nume. Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru. Atunci când vedem încercări de a destabiliza situația în Republica Moldova, am spus-o sus și tare, nu am ascuns detaliile așa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu mai suntem o țară care se lasă batjocorită. (...) Putem spune astăzi că suntem mult mai rezilienți. În primul rând pentru că nu suntem dependenți energetic de Federația Rusă, așa cum eram acum câteva luni. Pentru că în această iarnă am demonstrat că ne putem descurca fără gazele din Federația Rusă, pentru că am început să lucrăm serios la proiecte care să ne asigure această diversitate, și pe partea de asigurare cu energie electrică, și pe partea de asigurare cu gaze naturale.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
Totodată, președinta Sandu a subliniat importanța consolidării instituțiilor din Republica Moldova, atât cele legate de ordinea internă, cât și cele care protejează țara de amenințările cibernetice și asigură sistemul de apărare. Ea a menționat că aderarea la Uniunea Europeană ar reprezenta o evoluție crucială, deoarece ar consolida securitatea Republicii Moldova și ar asigura că face parte dintr-o comunitate în care țările se sprijină reciproc și pot face față mai ușor provocărilor actuale.