Numărul europenilor care văd în Rusia un adversar sau rival s-a dublat față de 2021. China, percepută mai mult ca un partener

Numărul europenilor care văd în Rusia un adversar sau rival s-a dublat față de 2021. China, percepută mai mult ca un partener

Un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe relevă faptul că numărul europenilor care văd în Rusia un adversar sau rival s-a dublat față de 2021, ajungând la 2/3 din respondenți. Între timp, China rămâne a fi percepută de mulți mai mult ca un partener, decât ca un rival, notează The Guardian.

Cristian Bolotnicov

„Europenii doresc ca UE să devină mai autonomă în politica externă și să își consolideze propriile capacități de apărare", a declarat unul dintre autori, Jana Puglierin, adăugând că cererile au fost „ascuțite” de război și de tensiunile tot mai mari dintre SUA și China.

„Acesta ar putea fi un moment definitoriu pentru UE”, a spus ea, dacă aceasta poate „reconcilia diferențele de opinie din cadrul blocului și trece de la dependența față de SUA la o poziție în care să își poată adopta propriile poziții politice”.

Aproximativ 64% dintre respondenții din cele 11 state membre ale UE care au participat la sondaj au declarat că văd Rusia lui Vladimir Putin ca pe un concurent (9%) sau, mai rău, ca pe un adversar (55%) - dublu față de numărul celor care au avut aceeași părere atunci când întrebarea a fost pusă în 2021.

Cu toate acestea, proporția persoanelor care au o părere puternic negativă despre Rusia a variat foarte mult, variind de la 74% în Danemarca, 71% în Polonia, 70% în Suedia, 67% în Olanda și 62% în Germania, la 37% în Italia și doar 17% în Bulgaria.

Aproximativ 39% dintre maghiari și 65% dintre bulgari au văzut în Rusia un aliat sau un partener necesar. „Îngrijorător este faptul că Italia se situează undeva la mijloc”, au scris autorii raportului. „Alte capitale s-ar putea teme că Roma își revizuiește poziția [pro-Ucraina]”.

O proporție mai mică de europeni - aproape jumătate (48%) - au declarat că sunt de părere că țara lor ar trebui să aibă doar o relație „limitată” cu Rusia dacă războiul se va încheia printr-un acord de pace negociat, de exemplu prin schimburi comerciale doar în anumite industrii.

Din nou, a existat o gamă largă de opinii, Polonia (39%) fiind cea mai favorabilă tăierii tuturor legăturilor cu Rusia, în timp ce Germania (26%), Ungaria (32%), Austria (36%) și Bulgaria (51%) au arătat un sprijin puternic pentru o cooperare deplină cu Rusia după război.

„Opinia predominantă este că Europa ar trebui să urmărească o relație limitată cu Rusia”, au declarat autorii raportului. „În general, acest lucru oferă baza unui acord în rândul publicului european ... Dar unele controverse par inevitabile”.

Raportul, intitulat "Keeping America Close, Russia Down, and China Far Away" (Ținând America aproape, Rusia jos și China departe), a constatat că SUA și-au restabilit în mare măsură reputația de prieten și partener al UE de la sondajul anterior, când răspunsurile au fost puternic marcate de președinția lui Donald Trump.

În 2021, nicio țară nu a văzut Washingtonul ca pe un aliat care ”împărtășește interesele și valorile europene"” În acest an, 32% din cele 11 țări au considerat că acesta este cazul, variind de la 55% în Danemarca la 13% în Bulgaria, în timp ce 43% au văzut SUA ca pe un partener necesar.

Diferențe de viziuni față de Taiwan și China

Publicitate

De asemenea, o majoritate de 62% din toate cele 11 națiuni au declarat că țara lor ar trebui să rămână în afara oricărui conflict din Taiwan. Mai puțin de un sfert dintre respondenți au declarat că ar dori ca guvernul lor să ia partea Statelor Unite, sprijinul fiind cel mai mare în Suedia, Polonia și Țările de Jos.

Cu toate acestea, raportul a sugerat că puțini europeni au fost de acord cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a cerut ca blocul să reevalueze relațiile cu Beijingul și să dezvolte „o imagine clară a riscurilor”.

Doar unul din cinci consideră că relația comercială și de investiții a Europei cu China prezintă mai multe riscuri decât beneficii, iar o mare parte dintre respondenți (43% în medie) au declarat că văd Beijingul ca pe un partener necesar și că nu ar fi de acord cu ideea de a impune sancțiuni.

Chiar dacă 70% dintre europeni au recunoscut că China și Rusia sunt parteneri pe scena mondială - așa cum reiese din parteneriatul lor economic „fără limite”, anunțat în luna februarie a anului trecut -, nu a existat un apetit prea mare pentru „decuplarea” relațiilor cu Beijingul.

Dar au existat preocupări cu privire la agenda economică a Chinei și la ambițiile sale de putere de convingere, mulți europeni fiind stânjeniți de faptul că China este proprietara unor infrastructuri cheie, cum ar fi podurile sau porturile (65%) și companiile de tehnologie (58%).

Pentru mulți dintre ei, eventualele livrări de arme chinezești către Rusia ar reprezenta o linie roșie clară, 41% dintre ei afirmând că acest lucru i-ar determina să susțină sancțiuni economice împotriva Beijingului, chiar dacă acest lucru ar afecta economiile occidentale.

Acest raport se bazează pe un sondaj de opinie publică în rândul populației adulte (cu vârsta de 18 ani și peste), realizat în aprilie 2023 în 11 țări din UE (Austria, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania și Suedia). Numărul total de respondenți a fost de 16.168.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal