Programul 373, Strategia de reformă administrativă și Acorduri de împrumuturi și granturi. Cele mai importante decizii votate în ședința de Guvern

Programul 373, Strategia de reformă administrativă și Acorduri de împrumuturi și granturi. Cele mai importante decizii votate în ședința de Guvern

În cadrul ședinței de Guvern din 7 iunie, miniștrii au examinat 34 de subiecte de pe ordinea de zi. Printre cele mai importante decizii aprobate de Executiv, se numără Programul 373, Strategia de reformă administrativă precum și Acorduri de împrumuturi și granturi.

Baciu Ana

Programul 373, aprobat de Guvern. Antreprenorii vor avea posibilitatea să-și finanțeze investițiile în condiții previzibile. Vor achita dobânda în mărime anuală de 7% - pentru creditele în lei și 3% - pentru creditele în euro sau dolari, diferența ratei dobânzii fiind acoperită de stat prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Reforma administrației publice locale. Guvernul a aprobat implementarea Strategiei de Reformă a Administrației Publice 2023-2026. Programul presupune atragerea unui volum important de finanțare. Costul estimativ pentru realizarea Programului constituie circa 1.200.000.000 lei, care vor fi acoperite atât din contul mijloacelor alocate în bugetul de stat pentru autoritățile vizate, precum și asistența partenerilor de dezvoltare, care asigură suport în domeniile de intervenției specifice Programului.

Împrumut. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare. Acordul prevede alocarea a unui împrumut în valoare de 23 milioane de euro pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 128 km. Banii sunt destinați pentru schimbarea traverselor, șinelor și balastului la porțiunile critice ale infrastructurii feroviare.

Peste un milion de lei va fi alocat drept compensații pentru persoanele supuse represiunilor politice. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. Conform hotărârii, mijloacele financiare vor fi alocate Consiliilor raionale Dubăsari, Râșcani și Sângerei, pentru a fi distribuite către 10 beneficiari, în baza deciziilor comisiilor speciale, prezentate de autoritățile administrației publice locale, și a titlurilor executorii eliberate de către instanțele judecătorești.

Sportivii cu rezultate notabile la cea de-a III-a ediție a Jocurilor Europene din Cracovia-Malopolska, care se va desfășura în perioada 21 iunie - 2 iulie 2023, vor fi răsplătiți cu premii din partea Ministerului Educației și Cercetării. Conform deciziei aprobate de Cabinetul de miniștri, deținătorii medaliilor de aur vor obține 220 de mii de lei, cei ai medaliei de argint vor primi 160 de mii de lei, iar sportivii care vor obține medalia de bronz vor fi răsplătiți cu 120 de mii de lei. De asemenea, sportivii care obțin locurile patru și cinci vor fi premiați cu 50 de mii de lei, și respectiv, 30 mii de lei.

„Mecanismul pentru interconectarea Europei”. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între R. Moldova și UE, privind participarea țării noastre la Programul UE „Mecanismul pentru interconectarea Europei”. R. Moldova este prima țară din afara UE care se asociază acestui Mecanism, iar din momentul ratificării Acordului, țara noastră va putea accesa fonduri, alături de țările membre ale UE, pentru dezvoltarea căilor ferate, aeroporturilor, podurilor, drumurilor, rețelelor electrice și a altor conexiuni cu România. Autoritățile și companiile moldovenești vor putea participa la apeluri de proiecte, următorul apel de proiect în valoare de 2,5 miliarde de euro fiind planificat pentru această toamnă.

Asistență financiară. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Comisia Europeană privind Programul UE pentru reziliență și guvernanță. Documentul prevede o asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro

O nouă instituție pe lângă Ministrul Agriculturii. Guvernul a decis crearea Instituției Publice „Centrul pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor”. Aceasta va fi responsabilă de menținerea fondului genetic al animalelor și ameliorarea raselor existente; de crearea unor noi rase, tipuri, linii, crosuri și hibrizi de animale cu un înalt potențial productiv; precum și de implementarea însămânțărilor artificiale a bovinelor, porcinelor, ovinelor și caprinelor cu material seminal congelat, obţinut de la reproducători de o valoare genetică avansată. Noua instituție este creată în urma reorganizării prin transformare a ÎS „Centrul Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor” din satul Maximovca, raionul Anenii Noi.

Noi metode de salarizare. Angajații din Cancelaria de Stat și aparatele centrale ale ministerelor, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova, Serviciul Vamal și din alte câteva instituții publice vor încasa plățile salariale prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay). În prezent, prin intermediul Mpay se achită unele servicii publice, taxe la stat, amenzi, impozite, iar în urma aprobării proiectului se vor achita salariile angajaților Guvernului și altor instituții prin Mpay. Astfel, salariații singuri o să-și aleagă banca comercială prin care vor fi eliberați banii.

Locuințe sociale. Angajații din sfera serviciilor publice vor putea beneficia de locuințe sociale. Astfel, este extins criteriul financiar de eligibilitate, care va oferi angajaților din sfera serviciilor publice dreptul de a beneficia de locuințe sociale. Totodată, autoritățile publice locale vor putea monitoriza periodic, cel puțin o dată la doi ani, parcursul derulării contractului de locațiune, dar și a condițiilor economice și sociale ale beneficiarilor de locuințe sociale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal