Ce trebuie să știi pentru a încheia un contract de donație (VIDEO)

Ce trebuie să știi pentru a încheia un contract de donație (VIDEO)

Dacă ați decis să donați cuiva un bun de valoare, de exemplu un imobil, sau un automobil, indiferent cine nu ar fi persoana căreia vreți să-i faceți acest cadou, trebuie să știți că pentru a recurge la acest lucru corect și legal, e necesar să întocmiți un contract de donație la notar. Însă, nu înainte de a verifica dacă bunul nu e supus gajului sau unei ipoteci, sau nu constituie

obiectul unui litigiu.

Redactia Agora

Pentru ca un contract de donație să fie valabil și executoriu, acesta trebuie întocmit în scris și semnat de către ambele părți, atât de donator - cel care transferă bunul, cât și de donatar - cel care acceptă bunul.

Pentru a încheia, a autentifica un contract de dotație este necesar ca donatorul să prezinte originalul actelor de proprietate, punctează notara Aurica Caraman.

Verificăm obligatoriu proprietatea, dacă este personală sau comună în devălmășie. Dacă este comună sau în devălmășie, este obligatoriu să fie prezenți ambii soți devălmași. În plus, este necesar să comande extrasul și evaluarea de la ASP, de la departamentul Cadastru.

Autor: Aurica Caraman, notară

Publicitate

Potrivit practicii notariale, cele mai frecvente cazuri în care este încheiat un contract de donație se referă la raportul părinți – copii.

Părinții donează atunci când au mai multe bunuri și nu doresc să rămână în procedura moștenirii legale, precum este moștenirea pe drepturi și obligații și donează copiilor, fiecare bunul său. Sunt cazuri de donație cu condiții, de exemplu cu condiția de a rezerva dreptul de uz și abitație în bunul donat. Sunt cazuri de donație fără condiție. 

Autor: Aurica Caraman, notară

Legislația în vigoare prevede că orice contract de donație nu are un termen de înregistrare în Registrul Bunurilor Imobile. Acest lucru este obligatoriu, pentru că doar din momentul înregistrării unui bun imobil la serviciul Cadastral, beneficiaruldonației devine proprietar legitim.

Mulți confundă și faptul că perfectarea actelor la notar deja consideră că este dobândirea dreptului de proprietate, ceea ce nu este corect. Faptul neînscrierii dreptului în registru, rămâne ca proprietarul anterior sau donatarul să rămână înscris cu toate consecințele legate de viața și activitatea persoanei respective, adică, riscurile ca să fie înstrăinat, aplicate sechestre pentru diferite activități sau acțiuni. 

Autor: Viorel Pupăză, șef adjunct al serviciului Cadastral teritorial Bălți, ASP

Un contract de donație poate fi anulat în instanța de judecată, în mai multe cazuri, nu însă atunci când donatorul pur și simplu s-a răzgândit.

Revocarea donației pentru ingratitudine poate fi operată de către donator sau de către moștenitorii săi atunci când donatarul atentează la viața donatorului, sau a unui membru apropiat, sau persoane apropiate ale acestuia, sau în cazul în care comite o altă faptă ilegală împotriva donatorului.

Autor: Radu Holban, judecător, Judecătoria Bălți, sediul Fălești

Notificarea anulării unei donații poate fi făcută de către donator în termen de un an din momentul în care a luat cunoștință de împrejurarea care justifică anularea, dar nu mai târziu de trei ani de la data donației. Potrivit prevederilor din Codul Civil, dacă donatarul, adică persoana care a primit un bun prin donație, a decedat, bunul imobil donat va trece prin succesiune în proprietatea urmașilor săi, a copiilor, a soțului/soției.

Acest material este realizat de TV-Nord în cadrul proiectului „Streamlining communication in the judicial system” finanțat de USAID Moldova. Preluarea acestui material pe AGORA are loc în cadrul unui parteneriat de colaborare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal