„Jumătate din economia noastră nu reacționează la nicio măsură pe care o luăm”: Alaiba a explicat cum ar putea ieși R. Moldova din criză
Jumătate din economia Republicii Moldova se află într-o zonă gri și, prin urmare, „nu reacționează la nicio măsură pe care o luăm”, susține ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina, oficialul a declarat pentru Bloomberg că țara noastră urmează modelul Estoniei, pentru a-și reforma economia și administrația publică.
・ Cristian Bolotnicov
Republica Moldova intenționează să-și simplifice sistemul fiscal, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace țări din Europa din criza economică, provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul economiei naționale.
Modificările, inclusiv o rescriere a legii corporatiste pentru a crește transparența și o încercare de a crește veniturile prin eliminarea majorității scutirilor fiscale existente, vor fi promovate până în luna iulie, a declarat ministrul economiei, Dumitru Alaiba. O parte centrală a efortului va fi integrarea economiei informale extinse a Moldovei, o zonă de activități nereglementate care, potrivit lui Alaiba, reprezintă peste două cincimi din sector.
Războiul din Ucraina vecină a consumat creșterea noastră economică și trebuie să ne revenim foarte repede. Reglementarea „economiei gri” este esențială, a spus el, deoarece „jumătate din economia noastră nu reacționează la nicio măsură pe care o luăm.
Autor: Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării
Pentru economie, reforma promovată de ministrul Dumitru Alaiba, aceasta va însemna atragerea investitorilor cu „cel mai simplu sistem fiscal”, a declarat Alaiba, scuturându-se de o moștenire de fraude bancare și scandaluri de spălare de bani. Ministrul a declarat că guvernul intenționează, de asemenea, să reducă birocrația și să urmeze exemplul Estoniei de a digitaliza majoritatea serviciilor publice, cum ar fi plata taxelor și obținerea de documente.
Bloomberg estimează că cel mai probabil, calea va fi una lungă pentru Moldova, al cărei produs intern brut a scăzut cu aproape 6% în 2022, până la aproximativ 15 miliarde de dolari, ștergând jumătate din creșterea de 14% înregistrată în anul precedent. Inflația a depășit 30% anul trecut, erodând semnificativ puterea de cumpărare. Alaiba prezice că creșterea își va reveni în acest an - dar nu va fi „spectaculoasă”, deoarece greutățile persistă.
Măsurile planificate vor avea ca scop declanșarea unei creșteri economice de două cifre în următorul deceniu, o necesitate pentru ca Moldova să crească nivelul de trai și să convertească cu vecinii din vest ai UE.
„Nu ne putem permite o creștere de 2%-3% pentru a ieși din sărăcie”, a declarat Alaiba.