Washington Post: Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă. Tancuri Leopard, implicate în luptele de pe frontul de sud

Washington Post: Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă. Tancuri Leopard, implicate în luptele de pe frontul de sud

Publicația americană The Washington Post anunță că, potrivit mai multor surse din cadrul guvernului de la Kiev, mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse a început. Pe internet au apărut imagini care arată implicarea, inclusiv a tancurilor Leopard.

Cristian Bolotnicov

Lupte grele au fost raportate în regiunea Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei. Aceasta este puternic fortificată - minată de Ucraina și apărată de forțele rusești puternic plasate într-o zonă fortificată.

Câmpurile plate din Zaporijia au fost considerate de mult timp ca fiind o zonă probabilă și avantajoasă pentru începerea contraatacului Ucrainei. Tăind prin această zonă, Kievul ar putea tăia „puntea terestră” dintre Rusia continentală și Crimeea. Acest lucru ar tăia liniile de aprovizionare est-vest ale Rusiei.

Forțele ucrainene ar putea încerca, în acest scenariu, să recucerească orașul Melitopol, capitala regiunii ocupată de Rusia. De asemenea, acestea ar putea cuceri Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa. Luptele din jurul centralei au stârnit alarma internațională pe parcursul unei bune părți a conflictului.

Potrivit viceministrei ucrainene a apărării, Hanna Maliar, Rusia se află „activ în defensivă” în zona Orikhiv din regiunea Zaporojie, fiind o posibilă confirmare a faptului că Ucraina atacă în direcția respectivă, potrivit The Guardian.

CNN notează că potrivit declarațiilor a doi oficiali americani, forțele ucrainene au suferit pierderi grele de echipamente și soldați după ce au întâmpinat o rezistență mai mare decât se așteptau din partea forțelor rusești în prima lor încercare de a străpunge liniile rusești din estul țării.

Kievul a încercat să tempereze așteptările în ultimele săptămâni, dar oficialii ucraineni au declarat de mult timp că doresc să recucerească tot teritoriul pe care Rusia l-a confiscat de la invazia de anul trecut.

Acest impuls vine după luni de eforturi occidentale de a dota forțele ucrainene cu armament din ce în ce mai sofisticat - inclusiv sisteme de apărare aeriană, tancuri, rachete cu rază de acțiune mai mare și drone. Armata ucraineană s-a antrenat pentru a utiliza noile echipamente, acum și în lunile următoare.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal