Totodată, Vladislav Tidva a menţionat şi faptul că şi rezultatele activității gospodăriilor agricole au fost, de asemenea, sub parametrii anului 2021, ceea ce este asociată cu o scădere a randamentelor culturilor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din sezonul 2021-2022.
Printre principalii factori care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării economiei regiunii transnistrene în 2022, şeful băncii a menţionat inflația ridicată la import pentru produsele finite (a dus la creșterea prețurilor interne cu circa 13%).
Asta chiar dacă scumpirea de circa patru ori a preţului gazelor nu a avut impact direct asupra regiunii, pentru că ea nu plăteşte pentru gazul livrat de Gazprom.
Un alt factor este ruperea lanțurilor logistice ale întreprinderilor transnistrene cu parteneri din Rusia și Ucraina, ceea ce a dus la restricții privind livrarea produselor întreprinderilor și la o creștere multiplă a costurilor de transport.
Astfel s-au atestat dificultăți cu exportul de produse agricole, în special cereale, din cauza excluderii portului Odesa ca nod de transport, ca urmare a războiului pornit de Rusia contra Ucrainei.
Tidva a menţionat şi sancțiunile împotriva sistemului bancar al Federației Ruse, care au afectat negativ capacitatea de a plăti importurile și de a primi banii pentru mărfurile exportate în UE. La fel este invocată şi lipsa volumului necesar de gaze naturale în sistemul de transport pe parcursul anului 2022, care a afectat negativ sectorul de producție.
În acelaşi timp, Tidva s-a lăudat cu cursul stabil al aşa-zisei ruble transnistrene, care chiar s-ar fi apreciat cu circa 2,6% faţă de dolarul american, cotaţia oficială a căruia în regiune s-a menţinut în coridorul de 16,1-16,5 de aşa-zise ruble transnistrene.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.