Licitații pe achiziții de gaze naturale: Energocom încheie contracte cu două companii, una fiind din Grecia

Licitații pe achiziții de gaze naturale: Energocom încheie contracte cu două companii, una fiind din Grecia

Energocom a încheiat una dintre primele licitații din acest an pe achizițiile de gaze naturale pentru consumul din perioada de vară. Instituția urmează să încheie contracte de furnizare cu două companii străine, una fiind din Grecia.

Irina Soltan

„Azi a fost ședința Consiliului de Administrare prin care ne permite ca pe viitor să facem următoarele achiziții pentru a ne pregăti de sezonul rece. În prezent, am reușit să avem contractate două companii.

Prima companie este DEPA - o companie grecească care are printre fondatori și statul elen. Datorită deplasărilor și negocierilor de la Atena am reușit să o atragem în cursă. În rezultat avem un preț foarte bun și semnăm un contract cu ei”, a declarat într-o conferință de presă directorul interimar al Energocom, Victor Bânzari. Administratorul a evitat să dea detalii despre cantități și prețul de achiziție a gazelor naturale invocând secretul comercial.

De altă parte, a doua companie a preferat să nu-i fie divulgat numele, cantitatea și prețul stabilite în contrate.

„Dar putem comunica în linii generale că este o companie serioasă în domeniu și are o experiență vastă și a oferit un preț aproape de așteptările noastre”, a spus Bânzari.

Acesta a menționat că în continuare cantitățile care vor fi procurate, vor fi folosite pentru consumul curent, iar o parte din gazele achiziționate ar putea ajunge să fie depozitate în Ucraina.

AGORA amintește că la 23 mai, Energocom a anunțat că poate procura gaz naturale prin negocieri directe.

„Procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe prevede transparență maximală și se va desfășura sub monitorizarea Consiliului cu participarea mai multor companii internaționale cu reputația și experiență”, a precizat membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari.

Acesta a precizat că, organul de administrare a stabilit și niște parametri de achiziționare a gazelor. Mai exact, s-a decis care vor fi cantitățile procurate, prețul plafon, formula de preț și condițiile de livrare.

La fel, prcizăm că Energocom deja a achiziționat în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2.250 metri cubi) de gaze naturale, la preț de 45 de euro/ MWh (ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1.000 de metri cubi), însă acesta nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice. Pe 31 martie, Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal