Procurorii americani au dezvăluit acuzațiile aduse lui Trump. Fostul președinte e acuzat de păstrarea ilegală a unor documente secrete

Procurorii federali din SUA au publicat un document de 49 de pagini în care dezvăluie acuzațiile oficiale aduse fostului președinte Donald Trump. Acesta e acuzat de păstrarea ilegală a unor documente ce conțineau secrete, inclusiv militare dar și de spionaj și conspirație pentru obstrucționarea justiției, scrie The New York Times.9 iunie 2023, 21:19Cristian Bolotnicov

Procurorii americani au dezvăluit acuzațiile aduse lui Trump. Fostul președinte e acuzat de păstrarea ilegală a unor documente secrete

Actul de acuzare include 38 de capete de acuzare pentru infracțiuni și 31 de capete de acuzare separate pentru reținerea intenționată de informații privind apărarea națională, în conformitate cu Legea privind spionajul.

Procurorii federali au desecretizat vineri rechizitoriul de 49 de pagini care prezintă cazul Departamentului Justiției împotriva fostului președinte Donald J. Trump, detaliind acuzațiile lor că acesta a gestionat în mod greșit documente clasificate după ce a părăsit funcția și a obstrucționat eforturile guvernului de a le recupera.

În rechizitoriu, procurorii îl acuză, de asemenea, pe Trump că i-a sugerat avocatului său să ascundă sau să distrugă documentele cerute de citația marelui juriu și că „a furnizat F.B.I. și marelui juriu doar o parte din documentele cerute de citația marelui juriu, în timp ce susținea că a cooperat pe deplin”.

Procurorii au prezentat dovezi că Trump a arătat un „plan de atac” extrem de sensibil împotriva Iranului vizitatorilor de la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, în iulie 2021 - și a fost înregistrat pe bandă descriind materialul ca fiind „extrem de confidențial” și „secret”, recunoscând în același timp că nu a fost declasificat. Într-un alt incident, în septembrie 2021, el a împărtășit o hartă militară strict secretă cu un membru al personalului de la comitetul său de acțiune politică care nu avea autorizație de securitate.

Este neobișnuit ca procurorii să desecretizeze un rechizitoriu înainte ca un acuzat să se prezinte în instanță pentru o primă înfățișare. Dar decizia de a face public documentul în acest caz a venit în condițiile în care  Trump și aliații săi au atacat agresiv ancheta și, în opinia oficialilor federali de aplicare a legii, au denaturat elemente ale cazului.

Măsura a fost în concordanță cu practica Departamentului de Justiție, sub conducerea procurorului general Merrick B. Garland, de a face publice informații prin intermediul documentelor depuse de aceștia în instanță - o tactică pe care departamentul a folosit-o pentru a face publică declarația detaliată folosită pentru a justifica percheziția reședinței lui Trump din Florida în august anul trecut.

Trump este așteptat să se prezinte marți după-amiază la Curtea Federală Districtuală din Miami pentru a se confrunta cu acuzații care includ păstrarea intenționată de secrete de apărare națională, încălcând Legea spionajului, declarații false și conspirație pentru obstrucționarea justiției. Procurorii l-au acuzat, de asemenea, pe Waltine Nauta, un fost consilier prezidențial care a continuat să lucreze pentru Trump după ce acesta a părăsit funcția.  

Prima înfățișare a lui Trump va avea loc în fața judecătoarei Aileen M. Cannon, potrivit a cinci persoane familiarizate cu acest caz. Judecătoarea Cannon a fost numită de Trump în 2020 și a fost criticată de o instanță superioară pentru că i-a dat o serie de hotărâri neobișnuit de favorabile în primele etape ale anchetei. Nu era clar dacă judecătorul Cannon va rămâne desemnat pentru întreaga durată a cazului.

Actul de acuzare, pronunțat de un mare juriu la Tribunalul Federal Districtual din Miami, este prima dată când un fost președinte se confruntă cu acuzații federale. Decizia pune națiunea americană într-o poziție extraordinară, având în vedere statutul lui Trump nu numai ca fost comandant-șef, ci și ca actualul favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, care îl va înfrunta pe președintele Biden, a cărui administrație va încerca acum să îl condamne pe potențialul său rival pentru mai multe infracțiuni.

Trump a continuat să se revolte vineri împotriva acuzării, numind-o „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din toate timpurile”, într-o postare pe Truth Social.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal