„S-a deschis încă o portiță spre Europa”. Cum funcționează noul punct de trecere a frontierei Leova-Bumbăta

„S-a deschis încă o portiță spre Europa”. Cum funcționează noul punct de trecere a frontierei Leova-Bumbăta

Un nou punct de trece a frontierei Leova-Bumbăta a fost deschis pentru traficului transflontalier, la hotar cu România. Datorită acestui pod, inaugurat acum două săptămâni, locuitorii din Leova și din regiunile adiacente, dar, defapt, toți cetățenii R. Moldova, au acum cu o oportunitate în plus de a trece vama mult mai rapid. Postul vamal a fost dotat cu șase birouri mobile și urmează să fie perfecționat. Jurnalista Diana Latiș a fost la fața locului și ne relatează despre activitatea punctului de trece a frontierei proaspăt inaugurat.

Diana Latiș

Locuitorii raionului Leova, dar și cei din localitățile din jur, până acum, erau nevoiți să traverseze frontiera în punctele de trece de la Cahul sau Leușeni. Oamenii afirmă că era destul de dificil și obositor, pentru că era prea departe. După ce, acum două săptămâni, a fost deschis nou punct de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta, oamenii nu mai pierd atâta timp pe drumuri, atunci când pleacă în România sau în spațiul UE.

Construcția acestui pod este foarte binevenită pentru oameni. Înainte, când doream să traversez frontiera, mergeam pe la Leușeni sau la Cahul, trebuia să înconjurăm, pentru că nu aveam altă soluție. Acum, evident că este mai bine, vom să plecăm putea mai ușor la copii. Acum s-a deschis o nouă portiță spre Europa. 

Autor: Locuitor al raionului Leova

Publicitate
...

Podul de la trecerea frontierei Leova-Bumbăta

Agora

În acest context, autoritățile Republicii Moldova, au transmis șase birouri mobile, donate Serviciului Vamal de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Ele sunt dotate cu echipamente IT esențiale pentru a permite funcționarilor vamali gestionarea eficientă a tranzitului de mărfuri. Punctul de trecere urmează a fi modernizat și echipat cu mai multe echipamente necesare postului vamal.

Postul vamal este activ parțial, are o structură provizorie iar, în cel mai scurt timp posibil, va fi definitivat și va fi complet funcțional. La ora actuală, activitatea podului vamal se realizează între orele 8:00-20:00, pentru că el activează prin intermediul generatoarelor. În următoarea lună, punctul de trecere va fi dotat cu energie electrică și vom construi o infrastructură mai accesibilă și mai bună atât pentru colaboratorii vamali, cât și pentru persoanele care traversează acest punct de trecere. 

Autor: Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal

La evenimentul de transmitere al celor șase birouri mobile a fost prezent și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, care a dat asigurări că, în viitor, în acest punct de trecere va fi construit un pod capital.

Punctul de trecere a frontierei a fost dotat cu echipamentele necesare pentru ca Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal să poată funcționa eficient. Obiectivul nostru mai departe, în acest punct de trecere a frontierei, este să avem un pod construit capital. Împreună cu Bucureștiul planificăm să extindem proiectele de interconectare a infrastructurii rutiere, feroviare, a comunicațiilor și energetice. 

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

...

Dorin Recean la trecerea de frontieră Leova-Bumbăta

Agora

Punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta oferă servicii pentru circa 800 de mii de cetățeni din mai multe raioane învecinate, inclusiv Leova, Cantemir, Hîncești, Cimișlia etc, fiind o nouă cale de acces spre România și spațiul UE. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal