14 zile pentru un raport preliminar și recomandări pentru securitatea pe aeroport: CNSA decide formarea unei comisii de analiză a cazului din 30 iunie, de pe Aeroportul Internațional Chișinău

14 zile pentru un raport preliminar și recomandări pentru securitatea pe aeroport: CNSA decide formarea unei comisii de analiză a cazului din 30 iunie, de pe Aeroportul Internațional Chișinău

După evenimentele tragice din 30 iunie în Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), urmează să fie creat un grup de lucru cu membri experți din domeniul ordinii publice și reprezentanți ai instituțiilor din domeniul securității aeronautice. Aceștia urmează să vină cu recomandări și propuneri pentru mai multă securitate pe aeroport. Decizia a fost luată la 1 iulie, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Național de Securitate Aeronautică (CNSA).

Irina Harea

Grupul de lucru va prezenta în termen de 14 zile proiectul de Raport preliminar, care va cuprinde analiza cauzelor și circumstanțelor care au determinat producerea accidentului din 30 iunie. Ulterior, în baza Raportului preliminar, grupul de lucru va prezenta către CNSA recomandări și propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ existent și perfecționarea protocoalelor de procedură aplicate în asigurarea securității și ordinii publice în Aeroportul Internațional Chișinău.

În altă ordine de idei, Ministerul Afacerilor Interne subliniază importanța verificării informațiilor ce se referă la incidentul din 30 iunie pentru evitarea dezinformării. Or informațiile eronate pot genera „riscuri la adresa ordinii publice, securității aeronautice și securității naționale”.

Detaliile din timpul incidentului de pe AIC pot fi urmărite aici: LIVE TEXT: Atacul de la Aeroportul Internațional Chișinău. Cum s-au derulat evenimentele

Cât despre Comitetul Național de Securitate Aeronautică, precizăm că acesta e compus din reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Autorității Aeronautice Civile, ÎS „MoldATSA”, SRL „Fly One”, ÎS „Aeroportul Internațional Mărculești”, SRL „Avia Invest”, SRL „MGH Groundhandling”,SRL „Air Moldova”, SRL „HiSky” și Complexului petrolier „Aeroport”.

AGORA amintește că la 30 iunie, unui cetățean din Tadjikistan, în vârstă de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul ce acesta era însoțit către zona de tranzit pentru a fi returnat în țara de origine, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră.

În aeroport au intervenit de urgență toate echipele specializate. Făptașul a fost neutralizat, iar în prezent se află internat în spital, în stare gravă, având mai multe răni de gloanțe. Pe caz este pornit dosar penal, iar procurorul general interimar, Ion Munteanu, susține că atacatorul nu va fi expulzat din Republica Moldova și va fi cercetat penal pe teritoriul țării noastre.

A doua zi, la 1 iulie, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu a povestit cum s-a derulat, pe minute, filmul evenimentului care a avut loc vineri seara pe Aeroportul Internațional Chișinău. Omul legii a explicat care a fost protocolul de intervenție și în ce moment a fost împușcat atacatorul. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.