La 22 martie 2023, printr-o dispoziție a primarului general, Ion Ceban, a fost suspendată parțial circulația rutieră pe podul din strada Mihai Viteazul în perioada 31 martie - 31 decembrie 2023. Conform documentului, măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație.
Dispoziție a primarului general
Dispoziție a primarului general
Ping pong între Ceban și PAS în loc de „Să construim poduri, nu ziduri.”
Primarul Ion Ceban a menționat că licitațiile pentru lucrările de reparație au fost câștigate de o companie din Ucraina, care a adus și proprii angajați și echipamente.
În luna iunie, cinci muncitori din echipa companiei ucrainene au primit refuz de prelungire a dreptului de ședere în Republica Moldova. Printre cei afectați se numără și șeful de șantier. În cadrul unei ședințe, primarul Chișinăului, Ion Ceban, comunica această informație și preciza că Primăria planificase să deschidă primul tronson reabilitat al podului Mihai Viteazul până la 1 septembrie, dar aceasta ar putea fi întârziată acum.
Revizuirea dreptului de ședere a mai multor cetățeni ucraineni, membri ai echipei care lucrează la reparația podului Mihai Viteazul, a dus la refuzul prelungirii dreptului lor de a rămâne în Republica Moldova în scop de muncă.
Ulterior, Ceban a acuzat Guvernul de blocarea lucrărilor.
PAS nu încetează să ne uimească prin prostiile sale. Cei din partidul de guvernare își continuă mizeriile și vin cu o nouă ipocrizie. După ce au blocat reabilitarea str. 31 august 1989, au trecut deja la împiedicarea lucrărilor de reparație a podului rutier de pe str. Mihai Viteazul. Am început a repara acest pod, după ce am organizat patru licitații la care nu participa nimeni, deoarece sunt lucrări complexe. Într-un final, a câștigat o companie din Ucraina, care a venit aici cu lucrătorii și tehnica necesară pentru reparația podului. Printr-o scrisoare, Direcția Mobilitate Urbană a fost informată că nu se prelungește permisul de ședere pentru cinci specialiști de bază, inclusiv șeful de șantier. Acești experți sunt nevoiți să părăsească Republica Moldova și să revină în Ucraina. Conform planului, intervențiile urmau să se încheie la 1 septembrie, atunci când lumea revine din vacanță, iar elevii și studenții la școală și universități. Se pare că acest lucru nu se va întâmpla
Autor: Ion Ceban
Drept replică, PAS explică că s-a constatat că angajatorul a plătit salarii mai mici decât cele stipulate în contractele de muncă și în legea privind regimul străinilor. Acest lucru ridică suspiciuni cu privire la plata „în plic” a salariilor sau evitarea plății impozitelor.
„Deci, a fost încălcată legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, care stipulează foarte clar - salariul lunar al străinului nu trebuie să fie mai mic decât salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul de gestiune. Acest fapt denotă suspiciuni rezonabile despre achitarea salariilor „în plic” sau eschivarea de la plata impozitelor”, se arată în comunicatul PAS.
Deși muncitorii au primit refuz de ședere, responsabilii de la Direcției Generale Mobilitate Urbană reparația podului de pe strada Mihai Viteazul din Chișinău continuă, iar toate lucrările urmează să fie efectuate până la sfârșitul anului viitor.
Ritmul lucrărilor de la „de loc și pe loc” la „când nu sunt muncitori pe pod- ei sunt sub pod”
Magistrala de interes sectorial, cu șase benzi de circulație și două trotuare pietonale, cu nouă grinzi a câte 33 metri fiecare, a intră pentru prima dată în reparație capitală la aproape 50 de ani de la darea în exploatare, iar acest fapt a dat la propriu peste cap circulația auto din capitală.
În timp ce șoferii se revoltă pe rețelele sociale, fiind nemulțumiți de situația din zonă și lipsa muncitorilor, Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană a declarat pentru AGORA că zilnici sunt efectuate lucrări atât pe pod cât și sub construcție, iar la acest moment au loc lucrări de reabilitare a pilelor de suport al podului.
La moment, podul este despărțit tehnologic în două elemente. Cele care sunt în lucru au fost deconectate de la structura complexă a podului pentru a putea fi executate lucrările, iar acest fapt scade capacitatea portantă și necesită un regim special de deplasare.
Podul este permanent supravegheat, specialiștii care execută lucrările au în vizor toate degradările și supraveghează situația. Pot spune pentru că cei care sunt pe rețele și pentru cei pe care îi găsim uneori pe șantier că podul are două suprafețe de lucru. Când nu sunt muncitori pe pod, ei sunt sub pod, să-i căutați și o să vedeți că lucrătorii sunt în zona respectivă. Nici compania și nici noi nu avem drept obiectiv să avem muncitori pe zona care se deplasează șoferii. Se face o muncă migăloasă și nu avem nevoie de deranjamente din exterior. Toți specialiștii implicați în construcție muncesc de luni de la ora șapte, până inclusiv sâmbătă seara.
Autor: Vitalie Mihalache
Mihalache a specificat însă că au fost sesizate și încălcări, atunci când locuitorii orașului au avut intervenții abuzive și au ajuns în zona securizată pentru a face filmări. Totodată, spune că a fost sesizată și poliția pentru a „evacua oaspeții nepoftiți” de pe pod, care cereau explicații de la muncitorii din zona șantierului.
Un pod de 108 milioane de lei
La etapa actuală este instituit un regim de circulație special pe pod, fiind restricționată circulația autovehiculelor, în special a autocamioanelor.
Chiar dacă valoarea totală a lucrărilor au fost estimate inițial la circa 78 de milioane de lei, fără TVA, suma a crescut la 108 milioane de lei, în care se include și TVA.
La ora actuală investițiile în pod se ridică la cifra de 18 milioane de lei, la fel, mai sunt lucrări care urmează a fi achitate și sunt în regim de așteptare a plăților. Pentru anul curent este planificat un buget de 40 de milioane de lei pentru reparația podului Mihai Viteazul.
„Vedeți că noi ne străduim și depunem eforturile să dăm în exploatare o porțiune din pod la 1 septembrie curent, dar noi suntem cumva obstrucționați de Ministerul Finanțelor în solicitările noastre de a permite contractarea creditelor pentru lucrări. Noi ne vom strădui, dar avem și unele situații imprevizibile. Acestea sunt legate de infrastructura de telecomunicații și de transportarea energiei electrice, au fost depistate linii de tensiune înaltă care trebuiau a fi strămutate, ori asta nu a fost prevăzut în proiect. Avem elemente care trebuie eficientizate, aici iar au fost necesare intervenții în domeniul proiectării”, afirmă Mihalache.
În capitală există circa 20 de poduri, majoritatea dintre ele fiind într-o stare nesatisfăcătoare.
Nouă ne pasă de ceea ce se întâmplă în țara noastră și cu țara noastră. Scriem despre asta zi de zi. Avem nevoie de încrederea și susținerea oamenilor care cred într-o presă liberă. Devino membru AGORA și contribuie la dezvoltarea unei redacții care informează corect. https://agora.md/membership
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.