Cele trei sesizări pe numele lui Lilian Carp sunt în prezent la etapa de examinare la Comisia Electorală Centrală. Secretarul CEC Alexandr Berlinschii evită să spună dacă candidatul propus de PAS încalcă într-un anumit fel legea distribuind pliante în care își promovează imaginea, înainte de înscrierea oficială în cursa electorală. Berlinschii afirmă că în cazul expunerii pe marginea subiectului, acesta nu va mai putea lua parte la expunerea finală pe marginea subiectului în ședința CEC.
De altă parte, vorbind la prevederile legii în termeni generali, secretarul CEC a menționat că agitația electorală nu poate avea loc mai devreme de 30 de zile înainte de data alegerilor - 5 iulie.
„Dacă vorbim de candidații înregistrați la alegeri pentru municipiile Chișinău și Bălți, înregistrarea nu poate avea loc mai devreme de 6 septembrie. Respectiv, până la data de 6 septembrie nu putem vorbi de candidați în alegeri și nu putem vorbi de agitație electorală. Agitația electorală nu poate avea loc mai devreme de 30 de zile de data alegerilor.
Însă noi avem alte legi care reglementează activitatea partidelor politice. Partidul politic activează zi de zi. Noi primim rapoarte financiare de la partide politice semestriale privind activitatea partidelor politice cu cheltuielile suportate din subvențiile alocate din bugetul de stat. Un lucru este cert, cei care încalcă legislația vor suporta sancțiuni”, a spus Alexandr Berlinschii.
Comentariile lui Berlinschii vin în contextul în care Partidul Național Moldovenesc (PNM) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au depus la 4 iulie sesizări la CEC. Aceștia cer sancționarea Partidului Acțiune și Solidaritate și a candidatului susținut de formațiune la alegerile din Chișinău, Lilian Carp. Motivul care stă la baza acestui demers este „începerea campaniei electorale și a agitației electorale înainte de termenul admis”.
În contestației depuse la CEC este menționat că Lilian Carp ar fi tipărit un tiraj de 60.000 de afișe pentru orașul Chișinău, iar altele 2.000 - pentru suburbii.
Menționăm că, alegerile locale generale se vor desfășura pe întreg teritoriul R. Moldova la 5 noiembrie. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei Electorale Centrale din 4 iulie. Instituția precizează că, respectiva Hotărâre va intra în vigoare la 7 august, atunci când va începe și perioada electorală. Campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.
Vezi aici cine sunt candidații anunțați până acum de partidele politice pentru cursa electorală din capitală: Decis! La 5 noiembrie în R. Moldova se vor desfășura alegerile locale generale la care vor fi aleși primarii și consilierii
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.