În bugetul de stat, sub formă de granturi și împrumuturi, au fost încasate circa 162,88 milioane euro, sumă care este echivalentul a circa 3,54 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Scopul principal al acestei asistențe este „susținerea bugetului”.
În trimestrul întâi al 2023 au fost primiți 824,49 milioane lei. Cea mai mare parte, în jur de 25,85 milioane euro, fiind împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional (FMI). La aceasta se adaugă un grant de 283,3 milioane lei de la PNUD, contribuţia Elveției și Suediei la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice.
În schimb, în trimestrul al doilea al 2023 încasările au ajuns la 2,71 miliarde lei. De această dată cea mai mare asistenţă pentru susţinerea bugetului a fost sub formă de împrumuturi la fel de la FMI - 86,85 milioane euro sau aproximativ 1,73 miliarde lei.
De la Comisia Europeană a fost primită o asistenţă macrofinanciară sub formă de împrumut de circa 39,8 milioane euro şi 10 milioane euro în calitate de grant. În total circa 985 milioane lei.
În același timp, în 2022, asistența externă a constituit 55,07 milioane de dolari şi 95,86 milioane de euro, echivalent a peste 2,9 milioane lei.
Asistența externă pentru R. Moldova
Ministerului Finanțelor
În total, Guvernul a încasat în prima jumătate a acestui an „pentru susţinerea bugetului” împrumuturi de 3,05 miliarde lei şi circa jumătate de miliard de lei sub formă de grant.
Asistența externă, însă, ar fi de aproape două ori mai mică decât a fost planificată în Legea bugetului de stat - circa 6,65 miliarde lei.
Cea mai mare sumă planificată, dar care încă nu a ajuns în bugetul de stat este un împrumut de 100 milioane de dolari de la IDA - Agenția de Dezvoltare Internațională (parte a Grupului Băncii Mondiale).
În total pentru acest an a fost planificată încasarea unei asistenţe externe pentru susţinerea bugetului de 16,87 miliarde lei, din care 12,55 miliarde lei sunt împrumuturi, iar 4,32 miliarde - granturi. Cea mai mare parte este destinată pentru a acoperi deficitul bugetar enorm creat ca urmare a efectelor crizei energetice şi războiului din Ucraina.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.