Opinii împărțite la ședința CSP. Andrei Cebotari: „Se încearcă sabotarea Adunării Generale a Procurorilor”
Un punct de pe agenda ședinței Consiliului Superior al Procurorilor a stârnit nemulțumirea unor membri CSP. Andrei Cebotari susține că în ordinea de zi a fost introdus subiectul prin care urmau să fie desfășurate concursuri pentru 12 funcții de procurori. Punctul de pe agendă ar fi consumat toată ședința, or alt subiect important era a probarea componenței nominale a Comisiei de organizare a alegerilor membrilor CSP din 23 august. Cebotari califică faptul ca tentativă de sabotaj a alegerilor.
・ Irina Soltan
Membrul CSP, Andrei Cebotari amintește despre convocarea Adunării Generale a Procurorilor pentru 23 august, adunare la care urmează să fie numiți prin vot noi membri CSP din rândul celor care au trecut testul integrității. Cebotari afirmă că după ce a fost aleasă dată adunării, unii membri procurori ar fi insistat ca în ședința din 25 iulie să fie incluse pe ordinea de zi 12 concursuri pentru funcții de procurori.
La acea etapă, membrii non procurori din CSP au respins propunerea invocând că „nu este etic ca un Consiliul al cărui mandat expirat va înceta în mai puțin de o lună să facă asemenea numiri pe ultima sută de metri”.
Propunerea însă, ajunge în agenda ședinței de marți. Mai exact, la 20 iulie aparatul CSP, fără a consulta opinia membrilor non procurori care sunt în majoritate a invitat candidații pentru ziua de 25 iulie la concursuri, spune Cebotari. Ulterior, agenda cu subiectul inclus ar fi fost remisă membrilor CSP.
„După consultarea agendei, majoritatea membrilor CSP și-au exprimat dezacordul asupra desfășurării concursurilor, fiind lansat în acest sens și un sondaj pe grupul viber al membrilor CSP, unde majoritatea membrilor au manifestat voința ca pot fi desfășurate ca excepție 2 - 4 concursuri, care nu suferă amânarea, restul fiind lăsate pentru a fi desfășurate de către noua componență CSP”, spune Andrei Cebotari.
Nemulțumirea membrului CSP ține și de faptul că întrunirea din 25 iulie avea drept subiect principal aprobarea componenței nominale a Comisiei de organizare a alegerilor membrilor CSP din 23 august la Adunarea Generală a Procurorilor. Acest subiect, însă, a fost pus sub nr 7 în agendă, iar cele 12 concursuri apar pe locul 2 în agenda ședinței CSP.
„Ședința era preconizată pentru orele 08:30 - 13:00, după orele 13:00 mai mulți membri fiind în imposibilitatea să participe, ori concursurile a circa 20 de candidați la 12 funcții de procuror ar consuma practic toată ședința”, constată Cebotari.
„Cu regret asistăm la o tentativă a unor membri procurori din cadrul CSP să desfășoare concursurile cu orice preț înainte de a pleca din funcțiile sale, încercând să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, prelungindu-și abuziv propriul mandat. Este inadmisibil să admitem vicierea acestor concursuri, unde vor fi promovate interese personale și ale unor grupuri de interese, fiind ignorat principiul transparenței și meritocrației”, spune Cebotari.
În cele din urmă, punctul doi din agenda ședinței CSP din 25 iulie, care prevedea desfășurarea celor 12 concursuri de numire a procurorilor în procuraturi raionale a fost exclus. La fel, la ședință a fost constituită comisia de organizare a alegerilor pentru funcții de procurori CSP planificate pentru 23 august.
Află mai multe aici: Vor alege noi membri CSP printre cei care au trecut testul integrității. Procurorii se convoacă în Adunare Generală în august
AGORA precizează că la ședința din 23 august urmează să fie suplinite cinci funcții de membru în CSP. E vorba de un membru din partea Procuraturii Generale și patru membri din partea celorlalte procuraturi.
La alegeri au fost admiși candidații: Mariana Cherpec, Iuri Lealin, Dumitru Obadă, Eduard Panea, Aliona Nesterov, Elena Roșior și Olesea Vîrlan.
Menționăm că înainte de votul procurorilor, candidații pentru funcția de membri ai CSP au trecut testul integrității. În total, 18 candidați s-au înscris în concurs. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și 10 decizii de nepromovare a evaluării integrității.
Dintre cele 10 decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru cinci ani, iar șase candidați nu au promovat, urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.