Vasile Leu, în vizorul ANI: La mijloc - funcțiile deținute în cadrul ANRE și Termoelectrica

Vasile Leu, în vizorul ANI: La mijloc - funcțiile deținute în cadrul ANRE și Termoelectrica

Vasile Leu, directorul interimar al Termoelectrica, este subiectul unei sesizări la Agenția Națională pentru Integritate (ANI). Autoritatea urmează să examineze dacă acesta ar fi încălcat legea în contextul în care a deținut funcție de conducere în cadrul ANRE și la scurt timp a devenit manager al Termoelectrica. Or legea spune că e nevoie de interval de cel puțin un an când un angajat trece dintr-o funcție într-o companie cu atribuții de control, în altă funcție de conducere la o instituție care este controlată. Prin urmare, ANI inițiază un control pe acest caz, iar S.A. Termoelectrica vine cu explicații.

Olga Scripnic

De la o funcție la ANRE, la alta la Termoelectrica. Termenul de un an interval, analizat de ANI

Potrivit actului de inițiere a controlului pe numele lui Vasile Leu, obiectul sesizării ține de numirea lui în funcția de director interimar al S.A. Termoelectrica, pe când anterior a deținut funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenția la rândul său având atribuții de control și supraveghere asupra S.A. Termoelectrica.

Totodată, se face referire la o prevedere din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, care prevede termen de un an distanță până la schimbări de funcții în astfel de instituții subordonate.

Publicitate
Subiecţii declarării care şi-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu, pe parcursul ultimului an de muncă sau de serviciu având atribuţii directe de supraveghere sau control al unor organizaţii comerciale şi necomerciale, nu au dreptul să se angajeze, timp de un an, în cadrul acestor organizaţii.

Autor: Prevede Legea privind declararea averii și intereselor personale

Potrivit datelor deținute de ANI, Vasile Leu a activat în cadrul ANRE în perioada 7 iulie 2014 până la 1 decembrie 2021. Iar activitatea în calitate de director interimar al S.A. Termoelectrica a început la 2 decembrie 2021. Prin urmare, schimbările de funcții s-au întâmplat în același an.

Urmare a analizei informației și actelor confirmative, inspectorul de integritate constată că la etapa respectivă există aparența de încălcare regimului juridic al restricțiilor de către Vasile Leu, având în vedere că ultimul putea avea atribuții directe de supraveghere sau control în raport cu SA Termoelectrica, unde și-a început activitatea în calitate de director interimar din data de 2 decembrie 2021, așadar fără respectarea termenului reglementat de un an.

Autor: Agenția Națională pentru Integritate

S.A. Termoelectrica: Leu nu a fost în Consiliul de Administrație

La celălalt capăt al acestei probleme, reprezentanții S.A. Termoelectrica susțin că Vasile Leu nu ar fi încălcat „regimului juridic al restricțiilor”. Mai exact, aceștia menționează că directorul Consiliului de administrație ar fi persoana care nu are dreptul să ocupe funcții la întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de ANRE, la un an de la încheierea mandatului. Iar Vasile Leu a fost șef al secției investiții energie termică și cogenerare din cadrul ANRE.

Astfel, „până la numirea sa în funcția de Director general interimar al Termoelectrica la data de 2 decembrie 2021, Vasile Leu nu era subiect al declarării averii și intereselor personale”, precizează într-un comunicat Termoelectrica.

Agenţia este condusă de un Consiliu de administrație, organ colegial format din 5 directori, care exercită funcții de demnitate publică. Evidențiem că funcția de șef al secției investiții energie termică și cogenerare din cadrul ANRE, deținută anterior de Directorul general al întreprinderii (interimar) Termoelectrica, Vasile Leu, nu cade sub incidența prevederilor Legii. 

Autor: Susține S.A. Termoelectrica într-un comunicat din 26 iulie

Menționăm că, Vasile Leu se numără printre angajații S.A. Termoelectrica care ar putea fi demiși. O propunere, în acest sens, a fost făcută de premierul Dorin Recean, în debutul ședinței Guvernului, din 26 iulie. „Situația este inacceptabilă la Termoelectrica(...) Eu vă rog, până la sfârșit de săptămână, acolo tot managementul să fie remaniat”, a spus Dorin Recean într-o adresare către ministrul Energiei, Victor Parlicov”. Evenimentele au loc în contextul informațiilor din spațiul public, potrivit cărora anumite cantități de păcură neconformă, care ar fi fost îngropată.

Cazul a fost făcut public de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a ieșit cu declarații publice afirmând că pe teritoriul Termolectrica ar fi fost îngropate cantități de păcură neconformă și că siguranța populației ar fi fost pusă în pericol.

De altă parte, Termoelectrica susține că probele video și foto prezentate ar fi de la un accident mai vechi. Mai mult, dă asigurări că din 2022, când s-au procurat cantitățile de păcură, și până la 20 iulie, nu au avut loc accidente legat de stocurile de păcură.

Mai mult, cei de la Termoelectrica spun că incidentul din imaginile prezentante de Renato Usatîi s-ar fi produs în 2015. Iar în perioada din decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurei avariate.

La scut timp, Procuratura municipiului Chișinău s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul public și, în acest sens, a fost pornit un proces penal.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal