Vasnețov, după discuții la MAEIE pe tema presupuselor acte de spionaj: „Clădirea ambasadei e din anii 90, iar antenele sunt ruginite” (VIDEO)

Vasnețov, după discuții la MAEIE pe tema presupuselor acte de spionaj: „Clădirea ambasadei e din anii 90, iar antenele sunt ruginite” (VIDEO)

Ambasada Rusiei la Chișinău a fost dată în exploatare în anii 90, iar antenele de pe acoperiș sunt vechi și reînnoite periodic. Aceasta este explicația ambasadorului rus Olega Vasnețov, convocat la MAEIE după o investigație jurnalistică despre posibile acte de spionaj. Vasnețov spune că relațiile dintre R. Moldova și Rusia s-au deteriorat semnificativ.

Irina Soltan

„Ambasada a fost construită și dată în exploatare în anii 90. Și de atunci acolo stau antenele. Multe dintre ele sunt ruginite. Dacă ar lucra bine telefonia și internetul, atunci nu ar fi nevoie de reînnoiri permanente. Mai mult, aceste antene se cumpără pe piața locală. Nu au fost aduse niciun fel de dovezi”, a explicat Oleg Vasnețov.

Publicitate

Ambasadorul rus dă de înțeles că acest caz ar fi pate dintr-o tendință de alterare a relațiilor dintre Federația Rusă și R. Moldova.

„Nu este de mirare pentru că și anterior a fost așa atitudine față de noi. Ne-am obișnuit să lucrăm în așa condiții. Sper că și în noile condiții vom găsi posibilități cum să refacem în continuare relațiile serios deteriorate între două țări”, a punctat Vasnițov.

Precizăm că discuțiile la MAEIE se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații despre sisteme de spionaj ce s-ar afla pe acoperișul Ambasadei Ruse. Mai mult, echipa Jurnal TV dă și nume ale celor care ar face parte din rețeaua rusească. MAEIE examinează materialele acumulate.

„MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației. 

Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, notează Ministerul.

Precizăm că în material se constată că la Ambasada Rusiei de la Chișinău ar fi multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Ar fi vorba de 28 de astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Jurnaliștii afirmă că la mijloc ar fi activitatea a două structuri rusești - Direcția Principală de Informații (GRU) și Serviciul de Informații Externe (SVR) care ar controla un sistem sofisticat de recepție amplasat la Ambasada rusă din Chișinău. Potrivit lor, rețeaua de spionaj ar fi asigurată de persoane, ale căror misiuni constă în a vedea și auzi tot ce mișcă în jur.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal