Procuratura Anticorupție îndeamnă deputații să nu voteze pentru un amendament care „ar pune în pericol lupta împotriva corupției”. Olesea Stamate: De acum încolo, nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste
Procuratura Anticorupția se arată nemulțumită de înregistrarea unui amendament la un proiect de lege care urmează a fi votat în Parlament în a doua lectură, la 31 iulie 2023. Potrivit instituției, odată votat, amendamentul ar aduce cu sine o schimbare fundamentală în competența și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție. Astfel, potrivit PA, unul dintre efecte ar fi trimiterea a aproximativ 500 de cazuri de corupție din gestiunea Procuraturii Anticorupție la alte procuraturi, unde procurorii nu ar avea pregătirea și experiența necesară pentru instrumentarea acestor cazuri. Pe de altă parte, Olesea Stamate, președinta Comisie juridice, numiri și imunități, a declarat că amendamentul este unul necesar, întrucât „o instituție puternică nu înseamnă nicidecum o instituție care are o sumedenie de infracțiuni în competență”.
・ Zagnat Elena
Conform amendamentului, Procuratura Anticorupție va rămâne responsabilă doar pe corupția mare comisă de Președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați SIS și CNA, și conducători ai instituțiilor publice prevăzute de Constituție (de exemplu CSM și CSP), sau cazuri care implică sume enorme de peste 300.000 MDL mită și peste 3.000.000 MDL prejudiciu. Cazuri care implică scheme de corupție în agenții de stat, ministere, spitale, universități, vamă, în primării și raioane nu vor fi considerate de competența procuraturii specializate pe corupție. Scheme care implică sustragerea de banii statului de sume de 2 milioane de lei vor trece în responsabilitatea procurorilor fără experiență în așa cazuri complexe. Rezultatul acestor schimbări va duce la ineficiența anume în combaterea corupției sistemică care afectează viața cetățenilor zi de zi.
Autor: Procuratura Anticorupție
Instituția afirmă că în urma votării amendamentului, Procuratura Anticorupție va deveni irelevantă cu doar 100 de cazuri în gestiune, comparativ cu peste 3.000 de cazuri în gestiune la cealaltă procuratură specializată, PCCOCS.
Procuratura Anticorupție trebuie să fie fortificată cu dreptul de a efectua autonom măsuri speciale de investigații (filaj, interceptări telefonice, înregistrări video și audio ș.a.), dotată cu echipament special (tehnică de înregistrare, camere, automobile, etc.), cu o clădire separată, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri, consultanți și specialiști să facă față celor peste 1100 cazuri de corupție avute în gestiune. Unele din aceste prevederi au fost acordate în legea din 2016, însă până în ziua de azi nu au fost implementate.
Autor: Procuratura Anticorupție
În acest context, PA îndeamnă deputați să nu voteze pentru acest amendament „care ar pune în pericol lupta împotriva corupției”.
Pe de altă parte, deputata PAS Olesea Stamate a venit cu o reacție la acest subiect, vorbind despre necesitatea amendamentului.
O instituție puternică nu înseamnă nicidecum o instituție care are o sumedenie de infracțiuni în competență și nu știe de care să se apuce în primul rând. Mai mult, atunci când setezi pragurile destul de jos, pur uman, oamenii din instituție au tendința de a se concentra pe ce e mai ușor de investigat. O instituție puternică înseamnă o instituție focusată, cu competențe clare și cu instrumente care îi permit să-și realizeze competențele. (...) De acum încolo, nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste. Și sper mult să nu revenim peste jumătate de an iar cu solicitări gen :„nu am făcut că nu a avut.....sau cineva ne-a încurcat...” Pseudo-experților le recomand să-și cunoască în primul rând capacitățile proprii, înainte de a se da cu părerea pe tot spectrul de teme. Altfel riscă să devină simpli idioți utili.
Autor: Olesea Stamate, președinta Comisie juridice, numiri și imunități
Potrivit Olesei Stamate, amendamentul este semnat de deputatul PAS, Igor Chiriac și prevede decuplarea CNA de PA, focusarea Procuraturii Anticorupție pe dosarele proprii, de corupție mare, precum și delimitarea clară a competențelor între PA și CNA. Astfel PA ar urma să aibă un șir de subiecți speciali, cum sunt deputații, miniștrii, judecătorii, procurorii, ofițerii CNA, angajații SIS, care vor fi investigați de PA indiferent de valoarea mitei și a prejudiciului. În afara de acești subiecți, PA ar urma să investigheze orice infracțiune de corupție, dacă valoare mitei depășește circa 15.000 euro sau valoarea prejudiciului de circa 150.000 euro. Toate celelalte cazuri ar urma să ajungă la CNA.