Trimiși în judecată pentru prejudiciu de aproximativ 11 milioane lei. Schema fraudei a fost stabilită de PA

Trimiși în judecată pentru prejudiciu de aproximativ 11 milioane lei. Schema fraudei a fost stabilită de PA

Cinci persoane, dintre care un evaluator al Agenției de Expertiză și Consalting, ar fi adus prejudiciu material estimat la 11 milioane lei. Aceștia figurează în cauza penală pentru spălarea banilor și escrocherie în „proporții deosebit de mari”, dar și dobândirea creditului prin înșelăciune. Cauza penală a fost trimisă în instanța de judecată, comunică Procuratura Anticorupție (PA).


Olga Scripnic

După efectuarea urmăririi penale, s-a stabilit că, evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consalting, în complicitate cu administratorul și fondatorul unei companii, a întocmit Raportul de evaluare a unei construcții comerciale nefinisate din în municipiul Chișinău în care a indicat nejustificat valoarea de piață de 4 ori mai mică. Scopul acestui demers a fost dobândirea creditului prin înșelăciune de la „Banca de Economii” S.A. Precizăm că această agenție activează până în prezent.

În urma acestui raport, Agenții de Expertiză și Consalting și alte șase persoane au dobândit prin înșelăciune de la „Banca de Economii” S.A. un credit în mărime de 42.500.000 lei, care nu a fost restitui. În acest fel, au fost făcute prejudicii financiare instituției.

Ulterior, persoanele vizate au dobândind în perioada lunii decembrie 2011, de la „Banca de Economii” S.A., mijloace bănești în sumă de 4.400.000 lei, care au fost transferați în conturile mai multor companii. Procuratura Anticorupție menționează că în acest fel a fost încercată ascunderea originii banilor.

Cauza penală pornită în martie 2013, de către Procuratura Generală. Ulterior la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de CNA. Astfel, Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a respectivei cauze penale.

Scenariile de pedeapsă

Publicitate

Precizăm că, potrivit PA, pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de până la 12 ani cu privarea dreptuui de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani și amendă de la 92.500 la 167.500 de lei. O altă variantă este închisoare de la 2 la 6 ani și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650.000 la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 300.000 lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Menționăm că, în privința a doi învinuiți care s-au eschivat de la organul de urmărire penală, a fost aplicat procedeul de finalizare a urmăririi penale în lipsa acestora.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal