Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia. A fost găsit vinovat de retragerea ilegală a 126 de miliarde de ruble

Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia. A fost găsit vinovat de retragerea ilegală a 126 de miliarde de ruble

Controversatul afacerist Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal din Moscova. Potrivit sentinței, a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă a peste 126 de miliarde de ruble, făcând parte dintr-un „grup criminal”, transmite Kommersant.

Cristian Bolotnicov

Potrivit Procuraturii Generale a  Rusiei, instanța l-a condamnat, de asemenea, pe Veaceslav Platon la o amendă de 2,5 milioane de ruble, privare de libertate de 1 an și 6 luni și la confiscarea bunurilor în favoarea statului. Veaceslav Platon, potrivit ultimelor informații, se află la Londra. Totodată, el se află pe o listă internațională de persoane căutate.

Potrivit anchetei, în perioada iunie 2013 - mai 2014, la Moscova și Chișinău, „proprietarul real" al Moldindconbank, Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc și bancherul Alexandr Corkin, au transferat fonduri din conturile unor bănci rusești în conturile Moldindconbank cu documente false cu bună știință.

În 2016, Veaceslav Platon, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost dat în urmărire internațională de către autoritățile moldovenești. El a fost acuzat că a primit împrumuturi neprofitabile de la Banca de Economii și că a retras peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul băncilor moldovenești. În luna iulie a aceluiași an, el a fost reținut la Kiev și apoi extrădat în Republica Moldova, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

În ianuarie 2020, verdictul a fost anulat de Curtea de Apel Chișinău: procurorul general a susținut că dosarul a fost fabricat. În același timp, împotriva omului de afaceri au fost deschise mai multe alte dosare penale, în special pentru corupție și fraudă. În iulie 2021, acesta a fugit în Marea Britanie pentru a cere azil politic.

Amintim că la 12  ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis un demers al Procuraturii Anticorupție în cauza Veaceslav Platon. În rezultat, aproape 270 de milioane de lei ar urma să treacă în contul statului.

Totodată, la 18 aprilie curent, 244 de milioane de lei, sechestrate anterior de ARBI și procurori în dosarul pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, au ajuns pe conturile trezoreriale ale statului.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal