Judecătorii și procurorii din funcții-cheie vor fi supuși evaluării externe. Proiectul de lege, adoptat de Parlament în lectură finală

Judecătorii și procurorii din funcții-cheie vor fi supuși evaluării externe, sub aspectul integrității etice și financiare. Proiectul de lege care prevede acest proces, a fost adoptat în lectură finală cu votul a 55 de deputați.

31 iulie 2023, 20:24Cristian Bolotnicov

Judecătorii și procurorii din funcții-cheie vor fi supuși evaluării externe. Proiectul de lege, adoptat de Parlament în lectură finală

Documentul reprezintă cea de-a treia și ultima etapă a mecanismului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor din instituțiile principale din domeniul justiției. Este și unul din angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova în contextul obținerii statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Inițiativa legislativă cuprinde detalii despre subiecții evaluării, instituțiile implicate în acest proces, procedura și criteriile de evaluare, procedura de contestare etc. De menționat că, în procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora.

Evaluarea integrității etice și financiare va viza mai multe categorii de subiecți: circa 140 de judecători (toți președinții și vicepreședinții instanțelor, inclusiv cei interimari; toți judecătorii curților de apel), circa 220 de procurori (Procurorul general interimar, adjuncții Procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale), precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Pentru evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor vor fi create două comisii de evaluare, constituite din câte șase membri – trei naționali și trei internaționali. În urma evaluării, comisiile vor întocmi un raport privind promovarea sau nepromovarea subiecților, care va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii și către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, la Curtea Supremă de Justiție va fi constituit un complet special, care va examina contestațiile depuse împotriva hotărârilor CSM sau CSP care vizează promovarea sau nepromovarea evaluării.

Finalitatea urmărită de acest proiect de lege este sprorirea calității actului de justiție și al încrederii cetățenilor în instituțiile de justiție, eliminarea din sistem a judecătorilor și procurorilor lipsiți de integritate, crearea mecanismului pentru efectuarea până la 31 decembrie 2025 a evaluării externe a judecătorilor și procurorilor, precum și menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor imparțili și integri.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal