Membrii partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea candida la alegeri pentru o perioadă de la trei la cinci ani

Membrii partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea candida la alegeri pentru o perioadă de la trei la cinci ani

Persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea participa la alegeri în următorii ani. Asta după ce deputații au aprobat în a doua lectură un proiect de lege prin care, membrii partidelor politice declarate neconstituțional nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. 

Ana Baciu

Din lista celor care nu vor putea candidat la alegeri au fost excluși supleanții din categoria de restricții, astfel legea aplicându-se doar membrilor organului de conducere a partidului și aleșilor, aleși pe lista partidului, și care erau în exercițiul funcției la momentul pronunțării Hot Curții Constituționale.

Potrivit proiectului de lege, atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

La proiectul de lege a fost aprobat și un amendament prin care se stipulează că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.

Citește și: Fără șansă? Membrii fostului Partid Șor ar putea fi privați de dreptul de a candida la 5 noiembrie. Caraman: „Dacă Parlamentul decide, CEC aplică” (VIDEO)

De asemenea, s-a completat Codul penal cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă, adică pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune.

Și cea de-a doua infracțiune - coruperea activă. Mai exact, promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică.

Respectiv, coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300.000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200.000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante.

Proiectul de lege a fost votat după ce, la 19 iunie, după 10 ședințe, Curtea Constituțională a admis cererea Guvernului cu privire la verificarea constituționalității Partidului Șor. Prin urmare, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.

Deputații au aprobat proiectul de lege cu trei luni înainte de alegerile locale care vor avea loc la 5 noiembrie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.