„Așteptăm momentul oportun”. Procuratura Anticorupție l-a localizat pe Platon, dar încă nu a transmis o cerere de extrădare

„Așteptăm momentul oportun”. Procuratura Anticorupție l-a localizat pe Platon, dar încă nu a transmis o cerere de extrădare

În ultimul an Procuratura Anticorupție (PA) a cooperat cu autoritățile din Marea Britanie și a reușit să îl localizeze și să îi înainteze învinuiri lui Veaceslav Platon, principalul învinuit în dosarul Laundromat. Deocamdată însă nu a fost transmisă nicio cerere de extrădare în privința acestuia și asta pentru că se „așteaptă momentul oportun”, a spus șefa PA, Veronica Dragalin.

Baciu Ana

„La faza de urmărire penală noi avem posibilitatea de a înainta cererea de extrădare și dacă reușim să facem acest lucru, ne permite legea să înaintăm dosarul în lipsa învinuitului și noi implementat aceste măsuri pentru a-i putea înainta învinuirea în trei cazuri separate și să putem finaliza urmărirea penală și să transmitem dosarul în judecată. Adițional noi avem deja trei cauze penale pe rol în judecată în privința lui Platon. Deocamdată nu am trimis o cerere de extrădare în privința lui. Am avut anumite impedimente la Interpol în privința lui Veaceslav Palton. Așteptăm momentul oportun când ar avea sens trimitem cererea ca aceasta să fie cu succes. Așteptăm momentul să avem destule argumente de ce extrădarea este necesară și de aceea încă nu am trimis așa cerere în Marea Britanie”, a declarat Dragalin.

Amintim că la 12 ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis un demers al Procuraturii Anticorupție în cauza Veaceslav Platon. În rezultat, aproape 270 de milioane de lei ar urma să treacă în contul statului.

Totodată, la 18 aprilie curent, 244 de milioane de lei, sechestrate anterior de ARBI și procurori în dosarul pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, au ajuns pe conturile trezoreriale ale statului.

Precizăm că în vara anului 2021, Platon ar fi fugit în Marea Britanie.

VEZI ȘI:  Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul fraudei bancare

Procuratura Generală, pe de altă parte, spune că „este în interesul cetățeanului Platon să nu se eschiveze de la procedurile penale pendinte” și respinge acuzațiile lansate de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, precum că Procurorul General „ar fi încuviințat plecarea cetățeanului Platon”.

Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare internațională și extrădat ilegal din Ucraina în iulie 2016. El a fost învinuit de escrocherii și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt pentru care în aprilie 2017 a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Din momentul reținerii preventive în iulie 2016 și până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, omul de afaceri a fost deținut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

La 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar în luna iunie 2020 judecătorii au admis integral demersul de suspendare a executării pedepsei lui Veaceslav Platon. Astfel, acesta a fost eliberat din arest și redjudecat.

În continuare, Procuratura Generală a inițiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar în urma analizării minuțioase a tuturor probelor și audierii repetate a martorilor, la data de 28 mai curent procurorii au renunțat la toate acuzațiile în privința omului de afaceri.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal