O fostă angajată a Preturii Buiucani, condamnată la trei ani de închisoare pentru acte de corupție. Magistrații au suspendat pedeapsa

O fostă angajată a Preturii Buiucani, condamnată la trei ani de închisoare pentru acte de corupție. Magistrații au suspendat pedeapsa

O fostă angajată a Preturii sectorului Rîșcani din municipiul Chișinău a fost judecată, fiind învinuită de corupere pasivă și fals în acte publice. E vorba de o fostă specialistă principală din carul Secției cultură, tineret și sport. Magistrații au decis pedeapsă de trei ani închisoare în penitenciar semînchis pentru femei și amendă de 200 mii de lei. Sentința, însă, a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de patru ani.

Irina Soltan

Cauza penală a fost pornită în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție. Oamenii legii constată că în perioada anilor 2014 - 2015, inculpata, activând în calitate de specialist principal Secția cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Rîșcani, ar fi pretins și ar fi primit de la trei cetățeni mijloace în sumă totală de 17.750 lei. Banii ar fi fost ceruți ca să fie perfectate acte privind îndeplinirea serviciului civil de alternativă pe numele unei persoane care nu întrunea condițiile necesare.

Inculpata ar fi înscris în documentele oficiale sub forma livretelor serviciului civil date vădit false și ar fi eliberat adeverință pe numele persoanei.

Oamenii legii spun că fapta a fost investigată 5 luni, însă judecata a durat 6 ani. Funcționara și-a recunoscut parțial vina.

Astfel, la 24 iulie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat sentința. Instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de trei ani închisoare în penitenciar semînchis pentru femei cu amendă în mărime de 200.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de cinci ani.

Totuși, pedeapsa a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de patru ani.

Inculpata a fost recunoscută vinovată și de comiterea infracțiunii fals în acte publice, însă procesul penal fiind încetat din motivul intervenirii termenului de prescripție, aceasta fiind liberată de la răspundere penală.

Totodată, s-a dispus confiscarea din contul inculpatei în beneficiul statului, a contravalorii mijloacelor bănești în sumă de 17.750 lei, cu titlu de bunuri valutare rezultate din săvârșirea infracțiunii imputate acesteia.

Sentința este cu drept de recurs în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal