Cazul „păcurii neconforme”: Solul de la S.A. „Termoelectrica” este contaminat cu produse petroliere

Cazul „păcurii neconforme”: Solul de la S.A. „Termoelectrica” este contaminat cu produse petroliere

Solul în care a fost îngropată o cantitate de păcură neconformă la S.A. „Termoelectrica” are un nivel ridicat de conținut al produselor petroliere. Mai exact, acesta este cu aproximativ 66 de ori mai mare decât norma admisă. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, după examinarea probelor de sol.

Olga Scripnic

În acest context, S.A. „Termoelectrica” în termen de 30 de zile trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a înlătura cauza poluării solului. În acest sens, solul contaminat ar urma să fie colectat și/sau depozitat, până la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice-petroliere.

De asemenea, reprezentanții Inspectoratul pentru Protecția Mediului precizează faptul că S.A. „Termoelectrica” a încălcat prevederile legii privind protecția mediului înconjurător și Codului funciar al R. Moldova. În acest sens, organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia.

Mai mult, menționăm faptul că ministrul Energiei, Victor Parlicov, îgroparea unei cantități de păcură neconformă la S.A. „Termoelectrica” a generat două probleme. Dacă cea legată de mediu poate fi remediată, atunci cea legată de transparență va avea consecințe mai grave. 

Citește și: Cum a ajuns păcura să fie neconformă?

Amintim că, anterior, Vasile Leu, directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica”, a fost demis. Funcția de interimar a fost preluată de Iurie Rozlovan. Mai mult, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, procesul de schimbare a managementului la S.A. „Termoelectrica” a început încă din luna mai curent.

Cazul „păcurii neconforme care a fost îngropată” a fost făcut public de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a ieșit cu declarații publice afirmând că pe teritoriul S.A. „Termolectrica” ar fi fost îngropate cantități de păcură neconformă și că siguranța populației ar fi fost pusă în pericol.

De altă parte, Termoelectrica susținea că probele video și foto prezentate ar fi de la un accident mai vechi. Mai mult, dă asigurări că din 2022, când s-au procurat cantitățile de păcură, și până la 20 iulie, nu au avut loc accidente legat de stocurile de păcură.

Mai mult, cei de la Termoelectrica spun că incidentul din imaginile prezentante de Renato Usatîi s-ar fi produs în 2015. Iar în perioada din decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurei avariate.

La scut timp, Procuratura municipiului Chișinău s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul public și, în acest sens, a fost pornit un proces penal.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal