Cât ne costă greșelile justiției? Factura ajunge la zeci de milioane de lei (INFOGRAFIC)
În ultimii cinci ani, statul a plătit peste 42 de milioane de lei în calitate de despăgubiri, în baza deciziilor instanțelor naționale. Banii au fost oferiți cetățenilor care au avut de suferit de pe urma greșelilor judecătorilor și procurorilor.
3 august 2023, 16:56 ・ Cristian Bolotnicov
Potrivit datelor Ministerului Justiției, între anii 2013 - 2023, pe rolul instanțelor ajuns aproape 6.000 de dosare similare. Dintre aceste, 2.727 de dosare au avut la bază plângerile cetățenilor care au suferit de pe urma acțiunilor ilegale ale organelor de drept, iar 3.260 pentru durata prea mare de examinare a dosarelor.
Citește și: Despăgubirile judecătorilor pentru dosarele ilegale
Sumele totale plătite de stat în calitate de despăgubiri
Ministerul Justiției
Datele Ministerului Justiției, relevă că doar în ultimii cinci ani au fost intentate 887 dosare pentru investigațiile ilegale ale organelor de drept. În 339 de cazuri judecătorii le-au dat dreptate victimelor despăgubindu-i cu peste 28 milioane de lei.
Numărul cererilor de chemare în judecată în baza legilor 1545/1998 și 87/2011
Ministerul Justiției
În același timp, pentru cauze similare, statul a achitat și sume dictate de CtEDO. Magistrații europeni au constatat în 11 cauze că instanțele naționale nu au acordat despăgubiri suficiente victimelor. În rezultat, Republica Moldova le-a achitat despăgubiri de peste 146 de mii de euro, (2,8 milioane lei).