Multe fețe cunoscute am întâlnit la concert, prieteni, prieteni de-ai prietenilor, oameni de pe Facebook, pe care parcă-i știi, parcă nu prea. Pe unii i-am revăzut după 10 ani sau poate mai mult.
Cei de lângă scenă, încărcați de o energie debordantă, trăiau fiecare piesă cu maximă intensitate. În mijlocul mulțimii, cu o umbră de dans în pași, erau cei care parcă dansau încătușați de propriile inhibiții. Pe treptele Artcor erau melomanii care contemplau, unii cu un pahar de vin în mână, ascultând melodiile care le aduceau aminte de vremurile în care nu știam încă nici de pandemie, nici de război în Ucraina, nici despre cum „inteligența artificială o să ne fure toate joburile”.
Mi-am imaginat pentru o clipă că sunt în 2011, la concertul Snails de la Albion, unde ne cântam tinerețea și dansam de parcă mâine nu exista. Prin anii aceia, Snails, alături de Zdob și Zdub, Gândul Mâței și Alternosfera, purtau în spate speranța rockului moldovenesc, demonstrând că se poate face muzică bună și la noi acasă.
La concert, Snails nu s-a rezumat doar la ceea ce știam deja. A surprins publicul cu piese noi, inclusiv „Lele”- o explorare sonoră profundă a căutărilor interioare - căutări în care ne-am aflat și noi în ultimii 10 ani, nu-i așa?
Pentru generația Snails, aceștia au fost poate cei mai importanți 10 ani. E perioada în care am absolvit facultatea, am început să câștigăm primii bani, să întâlnim oameni noi, să trecem prin despărțiri. Unii s-au căsătorit, au devenit părinți, și-au construit o carieră sau poate au schimbat țara și au început totul de la zero.
Însă după ce faci cam toate alegerile care-ți pot contura viitorul, ajungi fără să vrei să te gândești la trecut.
Citeam recent un articol despre un studiu, potrivit căruia millennials sunt „cea mai nostalgică generație”, întrucât au trăit tranziția de la o copilărie în mare parte „nedigitală” la revoluția tehnologică, care a transformat rapid lumea și ne-a influențat viețile în diverse moduri.
Pe măsură ce călătorim prin timp, percepțiile, gusturile și perspectivele noastre evoluează. Muzica, filmele sau cărțile care au rezonat profund cu noi în anii noștri de formare încapsulează eul nostru de odinioară, înghețat în timp, și ne permit să ne reconectăm la acele versiuni trecute ale noastre.
De altfel, un alt studiu spune că muzica a fost dintotdeauna o parte integrantă a vieții celor născuți între 1980 și mijlocul anilor 1990. Săptămânal, un millennial ascultă în medie 9 ore și 50 de minute de muzică, iar 64% spun că muzica îi ajută să evadeze de presiunile vieții adulte.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.